Na žďárské Zelené hoře pokračují opravy ambitu, prohlídky neomezují


Žďár nad Sázavou - Ve žďárském poutním areálu Zelená hora, který je památkou UNESCO, pracují řemeslníci od jara na opravách ambitu. Turistické prohlídky tyto práce neomezují. Dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla si už v této sezoně prohlédlo okolo 30.000 lidí. Zájem je velký, řekla ČTK kastelánka Michaela Řeháčková. Další tisíce lidí na Zelenou horu letos přišly kvůli církevním obřadům, slavnostem a jiným akcím.


"Myslím, že jsme se vrátili do té klasické návštěvnosti předcovidové," uvedla kastelánka k letošnímu počtu návštěvníků památky. Prohlídky tam budou denně do konce září a v říjnu o víkendech.

Mše jsou na Zelené hoře každou sobotu. Jednou měsíčně se tam koná Nikodémova noc, tichý kostel nabízí prostor k přemýšlení či modlitbě. Podle kastelánky se hlásí také hodně poutníků, kteří si nechávají sloužit mši mimo pravidelný rozpis. Po loni dokončených opravách kostela se vrátily svatby, občas tam jsou také smuteční obřady. Prohlídky byly i při opravách, pokud to dovolovala protiepidemická opatření.

Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl posvěcený 27. září 1722. Kulturní program k letošnímu 300. výročí svěcení připravila římskokatolická farnost s městem, spolkem Putování za Santinim, zámkem Kinských a s podporou dalších partnerů. Akce se konají od května, vyvrcholí lidovou krojovou poutí 28. září.

Kostel na Zelené hoře se vrátil farnosti po desetiletích v roce 2014. "Uplynulých osm let bylo náročných, ale snad i naplněných," uvedl děkan Vladimír Vojtěch Záleský. Kromě rozsáhlých oprav se farnost snažila zkvalitnit průvodcovskou službu a služby poutníkům. "Zelená hora opravdu přitahuje řadu lidí, proto se snažíme také o vhodný výběr kulturních programů a koncertů duchovní hudby," sdělil děkan ČTK.

Pro hosty, kteří přijíždějí, je středem zájmu především kostel zapsaný v seznamu památek UNESCO, ale pro většinu farníků je podle děkana srdcem bazilika, která je farním kostelem. "Tuto propojenost si stále více uvědomuji. Dokud zde bude živé společenství, které bude žít jako rodinná komunita, bude i mít Zelená hora 'pevnou půdu pod nohama'," uvedl. Bazilika je v areálu bývalého kláštera pod Zelenou horou.

Loni dokončená čtyřletá obnova kostela Zelené hory stála podle dřívějších údajů přibližně 48 milionů korun, dotovaly ji evropské fondy. Kostel má opravenou fasádu i okna. Restaurovaná byla plastická výzdoba interiéru, oltáře i podlaha složená z dlaždic několika tvarů a barev. Místo bývalého hřbitova mezi kostelem a ambitem dostalo znovu podobu poutní louky.

Opravy ambitu, který kostel obkružuje, budou stát přes sto milionů korun, rovněž je dotuje EU. Opravené budou omítky, obnovená štuková výzdoba. Do ambitu bude umístěná umělecky zpracovaná křížová cesta.

Tři nové zvony má Zelená hora od září 2016, předtím se tam nezvonilo tři čtvrtě století. Původní zvony byly zabavené za války.
0 comments
add comment

Related articles