Na třech místech Moravskoslezského kraje budou plovoucí mola

Publisher
ČTK
08.08.2022 18:10
Czech Republic

Ostrava

Ostrava – Plovoucí mola budou novou atrakcí na třech vodních plochách v Moravskoslezském kraji, který je ve spolupráci s obcemi připravuje na Větřkovické přehradě, Karvinském moři a Slezské Hartě. Výletníkům tak speciální konstrukce plovoucí po vodní hladině nabídnou další vyžití u vody. Novinářům to dnes řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

"Plovoucí mola se budou vznášet na vodních hladinách a budou lákadlem pro turisty nejen z našeho kraje. Pobyt u vody tak bude atraktivnější a příjemnější, lidé budou moci na molech relaxovat, dělat si krásné fotky, využít ho jako kotviště pro loďku nebo jako pohodlný vstup do vody. Máme hotovou projektovou dokumentaci, na základě které budou mola vybudována na třech místech," uvedl náměstek hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Vizuální podobu plovoucích mol navrhl architekt Jiří Halfar. "Jsem rád, že jsem mohl navrhovat relaxační místa na vodě. Je to krásné téma. Inspirace přírodou je nesporná. A to jak u tvaru lavičky nazvané hnízdo, tak u sestavy pontonu v podobě lodyhy. Jednotlivá posezení nad vodou jsou napojena na páteřní ponton tak, aby se hnízda otevírala výhledům. Vytvořit bezpečně ohraničené místo s velkorysým pohledem na uklidňující hladinu – to byla základní idea, ze které jsem při návrhu vycházel,“ řekl Halfar.

Podle Krkošky kraj pro novou atrakci vytipoval Větřkovickou přehradu, Karvinské moře a Slezskou Hartu, které mají slibný rekreační potenciál. Mola na vodních hladinách by měla vybudovat a následně o ně pečovat města Kopřivnice, Karviná a Mikroregion Slezská Harta, se kterými uzavře Moravskoslezský kraj memorandum o spolupráci. "Na základě těchto memorand předáme našim partnerům hotovou projektovou dokumentaci, také jsme připravení se na projektech finančně spolupodílet," doplnil Krkoška.

Náklady na výstavbu jednoho mola jsou odhadovány na zhruba dva miliony korun. Aktuálně se chystá podpis memorand a po výběru zhotovitele začne výstavba, která by mohla být hotová v průběhu druhé poloviny příštího roku.
0 comments
add comment