Na galerii v Plzni chce kraj pětinu od státu a 100 mil. od města

Publisher
ČTK
17.02.2020 08:05
Czech Republic

Pilsen

Plzeň - Tříletou stavbu nové regionální Západočeské galerie v Plzni, která měla začít letos, zahájí kraj jako zřizovatel jen tehdy, poskytne-li stát aspoň pětinu nákladů. Náklady podle projektu činí 930 milionů Kč. Po posledních jednáních s ministerstvy financí a kultury je to nadějné, řekl ČTK krajský radní a senátor Vladislav Vilímec (ODS). Peníze musí dát také Plzeň.


"Myslím, že je na dobré cestě, abychom (od státu) dostali 20 procent," řekl. Rozhodnutí má padnout kolem poloviny roku. Kraj teď bude jednat s Plzní o jejím příspěvku. "I město musí přispět. Aby se to mohlo stavět, je pro mě podpora zhruba 100 milionů nepodkročitelnou věcí," uvedl. Největší přínos bude mít galerie právě pro město, řekla náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS).

"Je to velmi významná instituce, má asi 10.000 sbírkových předmětů. Jejich hodnota se odhaduje na miliardu korun," uvedl senátor. Jednal s novou náměstkyní ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), jemuž předal minulý týden ekonomické studie i další materiály. "Myslím, že po diskusi s náměstkem (Karlem) Tyllem se asi změnil i pohled ministerstva financí, takže to vypadá nadějně," uvedl.

Kraj má v rozpočtu 12 milionů Kč na dokončení prováděcího projektu, který by měl být hotový do konce roku. Pak se vypíše soutěž na dodavatele stavby. Podle Krejsové je galerie na čtvrtém místě v Národním investičním plánu v kultuře a v programovém prohlášení vlády. "V Plzni nikdy nebyla vybudovaná stálá expozice, je to náš dluh veřejnosti," uvedla. Cenná je ucelená sbírka moderny 19. a 20. století, která ještě nebyla vystavena. Krejsová podotkla, že současné sídlo galerie Masné krámy nejsou galerijním prostorem nýbrž tržnicí.

Zaorálek ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že resort nemůže poskytnout na galerii stamiliony. V souvislosti s Národním investičním plánem chystá program spolufinancování regionální kulturní infrastruktury. Požadavků je hodně. Ministerstvo financí si podle něj dalo jako podmínku omezení spolufinancování na desetinu, ale resort kultury chce vyjednávat zvýšení spoluúčasti na pětinu. "Je evidentní, že na podobnou akci musí být sdruženy peníze města, kraje a státu," řekl Zaorálek.

Náměstek ministra financí podle Vilímce kraji napsal, že podíl státu deset procent není striktní, záleží na ministerstvu kultury. Žádost kraje má resort kultury od loňského listopadu. Peníze na galerii by byly rozdělené na tři roky, letos kraj nechce od státu nic. V rozpočtovém fondu na materiálně technickou základnu regionálních kulturních institucí je letos přes 200 milionů korun.
0 comments
add comment

Related articles