Ministr Bartoš připravil návrh záchrany kasáren v Terezíně a Josefově

Publisher
ČTK
01.07.2022 20:50
Czech Republic

Prague


Praha – Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo návrh záchrany chátrajících kasáren v pevnostních městech v Terezíně na Litoměřicku a Josefově na Náchodsku. Havarijní situace budov vyžaduje rychlá řešení, sdělil dnes v tiskové zprávě ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Cílem materiálu je rychle navrhnout model financování oprav a správy kasáren nebo vyřešit majetko- právní uspořádání objektů. V Terezíně se po víkendových vydatných deštích zřítila další část kasáren Jana Žižky. Představitelé Terezína a Jaroměře, pod niž spadá Josefov, v minulosti uváděli, že financovat opravy kasáren je mimo možnosti obcí.


"Na ministerstvu jsme připravili materiál na vládu navrhující konkrétní kroky, které je potřeba udělat pro záchranu Žižkových kasáren (v Terezíně). Materiál rovněž řeší obnovu Čtvercových kasáren v Josefově, tedy objektu, který je v podobné situaci jako kasárna v Terezíně. Při jeho přípravě jsme vycházeli z podkladů shromážděných díky spolupráci s dotčenými městy," uvedl Bartoš.

MMR o situaci jednalo s ministerstvy kultury a financí. Návrh řešení situace odeslalo všem dotčeným a následně materiál předloží ke schválení vládě. Právě kabinet by se podle MMR měl chopit vůdčí role při záchraně kasáren ve spolupráci s městy a kraji.

Předchozí vláda vyčlenila z Národního plánu obnovy asi 600 milionů korun na opravu kasáren v Josefově a 700 milionů na kasárna v Terezíně. Bartoš ale letos v dubnu řekl médiím, že se peníze z Národního plánu obnovy na opravy kasáren používat nebudou.

Podle tehdejších vyjádření ministra nelze naplnit kritéria, která s čerpáním financí souvisí. Stavba by například musela být už za tři roky zrekonstruovaná. Taky podle Bartoše nebylo už v době, kdy předchozí vláda slíbila na kasárna peníze z Národního plánu obnovy, jasné, kde se vezmou další finance na opravy. "To nejsou investice v řádu desítek a stovek milionů korun, to jsou ve finále investice, kde se bavíme o miliardách," řekl v dubnu Bartoš. Třeba náklady na opravy Čtvercových kasáren v Josefově odhadlo loni vedení Jaroměře asi na 1,2 miliardy korun a odhad nákladů na opravy terezínských kasáren činil loni více než miliardu korun.
0 comments
add comment

Related articles