Kubistická Bauerova vila v Libodřicích by se mohla příští rok otevřít lidem

Publisher
ČTK
23.09.2022 19:55
Czech Republic

Libodřice

Josef Gočár


Libodřice - Bauerova vila v Libodřicích na Kolínsku by se mohla lidem znovu otevřít příští rok. Kubistická vila, kterou vlastní Nadace českého kubismu, s cennou sbírkou kubistického nábytku a keramiky byla od roku 2018 uzavřená. Sbírku zakoupil loni na podzim stát pro Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM) v Praze. To připravuje ve vile navržené Josefem Gočárem novou expozici, řekla ČTK ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.


V letech 2005 až 2007 podstoupila vila rozsáhlou rekonstrukci, díky které se vrátila do původní podoby. V roce 2008 do ní zavítali první návštěvníci, po deseti letech ji pak ale museli kvůli nevyhovujícímu zabezpečovacímu zařízení zavřít. "Při přípravě na opravy jsme odvezli většinu exponátů do depozitáře a připravujeme novou instalaci a doprovodné programy," řekla Koenigsmarková. Nová expozice má být podle ní propojena s pražskou expozicí Českého kubismu, kterou má muzeum v Domě u Černé Matky Boží v Praze.

Tři roky uzavřená vila potřebuje opravy, majiteli se kvůli vytíženosti odborných firem nepodařilo sehnat pro opravy památkově chráněného objektu firmu, aby se expozice otevřela ještě letos. "V první fázi byla dle požadavků UPM dokončena modernizace zabezpečovacího systému, nyní finišuje příprava renovace oken a vstupních dveří. Vila s expozicí by pak měla být otevřená v nové sezoně 2023," řekl ČTK ředitel Nadace českého kubismu Pavel Šafář.

Kolekce z Bauerovy vily představuje de facto druhou nejvýznamnější sbírku českého kubismu. Sbírka obsahuje 14 nábytkových souborů čítajících 59 předmětů a 160 kusů keramických a kovových prací. V roce 2018 byla znaleckými posudky stanovena cena souboru kubistických předmětů na 30,83 milionu korun, což je také částka, za kterou ji ministerstvo kultury odkoupilo.

Vilu postavil v letech 1912 až 1914 pro majitele místního velkostatku Adolfa Bauera architekt Josef Gočár. Po smrti majitele přešla na jeho dědice, jako židovský majetek ji později zabavily protektorátní úřady a po druhé světové válce se stala majetkem obce. V roce 2002 ji jako zdevastovanou do majetku získala Nadace českého kubismu.
0 comments
add comment

Related articles