Kraj získal na opravu Červeného kostela v Olomouci dotaci 133 mil. Kč

Olomouc - Olomoucký kraj získal na nákladnou rekonstrukci Červeného kostela v centru Olomouce od ministerstva kultury dotaci 133 milionů korun, která dodatečně pokryla větší část nákladů na opravu této památky. Hejtmanství za obnovu Červeného kostela zaplatilo bezmála 170 milionů korun a díky finančnímu příspěvku ministerstva se jeho výdaje na tuto investici výrazně snížily. Červený kostel se po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v nové kulturní centrum, slavnostně otevřen bude 17. května. ČTK to dnes sdělil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

"Jsem rád, že jsme od ministerstva dotaci obdrželi. Vědecká knihovna získá reprezentativní prostory, které využije i Olomoucký kraj. Těšíme se, že do kostela přesuneme celou řadu našich akcí, jako například předávání různých ocenění. V našem regionu díky tomu vznikne další významný kulturní stánek," uvedl krajský radní Jan Žůrek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj).

Objekt Červeného kostela od roku 1959 využívala Vědecká knihovna Olomouc (VKOL) jako sklad knih, v roce 2019 byly však všechny svazky knihovny přestěhovány do nově vybudovaného depozitáře v Olomouci-Hejčíně. V roce 2017 vznikla studie na přestavbu kostela, kterou připravil Atelier-r architekta Miroslava Pospíšila. Rekonstrukce začala v roce 2020, náklady hradil kraj.

VKOL v rekonstruovaných prostorách Červeného kostela získá vhodné reprezentativní prostory a také nové foyer s recepcí a kavárnou, které bude v přístavbě spojující kostel s ředitelstvím knihovny. Součástí foyer bude zhruba osm metrů vysoká stěna pokrytá téměř 10.000 knihami, která zakrývá vzduchotechniku. Na sběr publikací vyhlásila knihovna veřejnou sbírku.

V Červeném kostele vznikl po rekonstrukci sál s kapacitou 200 míst. Prostory by měla využívat pro své účely nejen VKOL ale například i Moravská filharmonie a Moravské divadlo. "Koncerty, přednášky, semináře, autorská čtení nebo třeba popíjení kávy při pohledu na otevřenou knihovnu. To vše budeme mít možnost už v polovině května v kostele zažívat. Kultura je pro lidi velmi důležitá. Díky ní zažíváme krásné chvíle a získáváme pocit sounáležitosti. Je důležité kulturu vytvářet, starat se o ni a rozvíjet ji. Přesně to se díky opravě a zpřístupnění Červeného kostela bude dít, a za to jsem velmi rád," uvedl Suchánek.

VKOL už chystá několikadenní festival, kterým slavnostně zahájí provoz objektu. V kostele bude například předčítat spisovatelka Alena Mornštajnová a také zde bude vystavovat své fotografie Jindřich Štreit. Vystoupí i herci Moravského divadla Olomouc a muzikanti Moravské filharmonie Olomouc.
0 comments
add comment

Related articles