Koronavirus zastavil dostavbu Masarykovy věže v Hořicích

Source
Zdeněk Rychtera
Publisher
ČTK
26.05.2020 19:15
Czech Republic

Hořice

Hořice – Téměř tři roky připravovaný projekt dostavby památkově chráněné Masarykovy věže samostatnosti v Hořicích na Jičínsku kvůli koronavirové krizi skončil. Devítitisícové město kvůli výpadku příjmů a nutnosti šetřit od projektu za odhadovaných 18 milionů korun odstoupilo. ČTK to dnes řekl místostarosta Hořic Martin Pour (Hořičtí patrioti).


Pískovcová věž samostatnosti se na Hořickém chlumu začala stavět v roce 1926 a u položení základního kamene byl tehdy prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Do roku 1938 byla věž postavena do výšky 25 metrů, pak stavba skončila. Nyní měla být věž podle původního projektu dostavěna do výšky 40 metrů. Radnice s dostavbou věže přišla v souvislosti s výročím 100 let vzniku Československa. Dostavbu označila za velkou symboliku a silný příběh, kterých v Česku moc není.

Na dostavbu město získalo dotaci šest milionů korun od Královéhradeckého kraje a šest milionů korun mělo připraveno ve svém rozpočtu. Zbylých pět milionů korun chtělo získat jako dotaci od ministerstva pro místní rozvoj a zbytek sehnat ve sbírce mezi občany a firmami. Začátkem letošního roku radnice vybrala i firmu, která by věž dokončila, a to za cenu 17,5 milionu korun bez DPH.

"Byli jsme blízko, měli jsme i dodavatele, ale bohužel. Nějaká generace to snad naplní," řekl Pour. Poznamenal, že dostavbu věže zastavil nacismus, stavbě nepřáli ani komunisté a nyní vše zhatila pandemie. Radnice mínila, že dostavba by mohla být hotová do konce roku 2022. Původně počítala již s rokem 2020, ale vše protahovalo zajištění financování stavby.

Hořice podle Poura na daňových příjmech letos kvůli koronavirové krizi přijdou o asi 20 milionů korun a ještě vyšší výpadek čekají v roce 2021. "Město proto již přistoupilo ke škrtům za téměř 20 milionů korun," řekl. Kromě zrušení dostavby Masarykovy věže město nebude vyměňovat okna na základní škole, dělat fasádu na nemocnici či stavět vodovod v průmyslové zóně. Rozpustilo také veškeré investiční i neinvestiční rezervy.

Masarykova věž je postavena z pískovce, v přízemí je muzeum a pietní síň se jmény obětí válek. Na vrcholu je ochoz, ze kterého je vidět panorama Krkonoš. Nedostavěný vrchol věže je zakrytý hvězdářskou kopulí. Na bočních křídlech budovy jsou vlastenecké reliéfy znázorňující například boje legií. Kulturní památkou je věž od roku 2014.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
dobrá zpráva
Tom
28.05.20 04:52
show all comments

Related articles