Konference reSITE přinese další debaty o vývoji měst


Praha - V Praze dnes začíná setkání reSITE, na kterém se scházejí architekti, urbanisté a politici a debatují o budoucnosti měst. Během dvou dnů vystoupí na padesát řečníků z mnoha zemí a budou řešit rekonstrukce památek, novostavby, využívání opuštěných městských areálů, integrování přírody do města, snahu o lepší hospodaření s energiemi a další témata, která hlavně velkoměsta řeší.


Konference se koná v karlínském Foru a představí třeba britského architekta Thomase Heatherwicka, autora Zeitzova muzea současného umění v Kapském městě, jedné z nejdiskutovanějších staveb loňského roku. Jedna z jeho dalších prací by se měla týkat i Prahy.

Přijede také Josuke Hajano, hlavní partner ateliéru MAD Architects a tvůrce propojující architekturu s přírodou. Místostarostka Helsinek Anni Sinnemäkiová ukáže, jak chce své město do roku 2035 proměnit v uhlíkově neutrální. Vystoupí i Matúš Vallo, který křeslo praktikujícího architekta nedávno vyměnil za post bratislavského primátora.

"S tím, jak počet obyvatel ve městech roste, přibývá také výzev, kterým města čelí, od budování moderní a odolné infrastruktury, přes vytváření cenově dostupného bydlení, až po předcházení hrozící klimatické krizi," říká šéf reSITE Martin Barry. reSITE se zaměřuje na pozitivní inspiraci a propojování profesionálů napříč obory s fungujícími nápady, které mají potenciál změnit urbanizovaný svět k lepšímu, uvádějí jeho pořadatelé.
0 comments
add comment

Related articles