Komise vybrala pro využití zlínské nemocnice návrh P.P.Architects

Publisher
ČTK
14.08.2020 21:25
Czech Republic

Zlín

P.P. Architects


Zlín – Odborná komise vybrala ze čtyř návrhů na budoucí využití areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) projekt brněnské kanceláře P.P. Architects. ČTK to v tiskové zprávě sdělila mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová. Kraj chce postavit novou nemocnici na druhé straně města ve Zlíně-Malenovicích, s městem proto řeší využití nemocničního areálu.


Kraj i město vybraly po dvou architektonických kancelářích, které zpracovaly urbanistické koncepce. Kanceláře již své návrhy prezentovaly. Ve třináctičlenné odborné komisi, která je ve čtvrtek posuzovala, byli zástupci města, kraje, státu i nezávislí odborníci. Vybraný návrh musí schválit městští i krajští radní.

V místě nemocničního areálu by mohla vzniknout nová čtvrť, kde by byly zejména byty, ale také sociální služby, administrativní i komerční prostory. Návrhy včetně vítězného počítají s větším využitím řeky a vzniklá náplavka by měla být využita pro rekreaci a trávení volného času. Počítá se se zachováním původních baťovských objektů v západní části areálu.

Návrh ateliéru P.P. Architects počítá s výrazným kontaktem s nábřežím. Zachovává některé objekty nemocnice, které je možné dále využít, také objekt krajské hygienické stanice a záchranné služby. V novém centrálním prostoru by mohly být byty, komerční prostory, navrženy jsou také parkovací domy. V západní části by mohl být prostor pro objekty pro seniory a také poliklinika.

Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) by se po vyklizení posledního objektu nemocnice měla ihned zahájit přestavba areálu na novou městskou čtvrť. Kraj si chce v lokalitě nechat budovy léčebny dlouhodobě nemocných a porodnice, které bude chtít využít pro své sociální služby. O budovu, ve které sídlí ředitelství nemocnice a krajská hygienická stanice, má zájem stát, sídlo zdravotnické záchranné služby zůstane na svém místě. "Zbývající část areálu prodáme městu Zlín, protože zde vznikne pro jeho občany nová městská čtvrť," uvedl Čunek.

Město se však s krajem ještě na prodeji pozemků v nemocničním areálu nedohodlo, není daná ani cena. Také není dohodnut prodej pozemků města kraji v Malenovicích, kde má stát nová nemocnice. Není vyloučeno, že se s domluvou bude čekat až po krajských volbách, protože stavba nové nemocnice, kterou krajští zastupitelé již schválili, ale má také kritiky, bude hlavním tématem krajských voleb.

Schválený návrh na využití nemocničního areálu by měl být zpracován do podoby územní studie, která se stane podkladem pro následnou změnu územního plánu.
0 comments
add comment

Related articles