Knihovnu na Ladech chce Česká Lípa přestěhovat, hledá projektanta

Publisher
ČTK
04.08.2020 07:10
Uzbekistán

Samarkand

Česká Lípa - Knihovnu na Ladech v České Lípě chce město přestěhovat. Druhá největší pobočka městské knihovny sídlí v nevyhovujících prostorách suterénu nedávno zatepleného bytového domu v Komenského ulici. Umístění ale není pro knihovnu vhodné, je tam málo světla, do prostoru zatéká a hlavně chybí bezbariérový přístup, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.


Radnice chce proto pobočku přesunout o pár metrů dál do přízemí sousedního domu. "Jsou tam dlouhodobě nevyužívané přízemní prostory, které jsou vhodnější pro moderní provoz knihovny. Díky přesunu se pro čtenáře zlepší především přístup do knihovny, který bude nově bezbariérový," doplnila mluvčí radnice. Město teď hledá projektanta, jeho úkolem bude navrhnout veškeré stavební úpravy prostor tak, aby vznikl příjemný a provozně vyhovující prostor.

Českolipská městská knihovna má ve svém fondu 140.000 položek, jejích služeb denně využije zhruba 600 lidí. Mimo hlavní budovy na náměstí T.G Masaryka jen pár kroků od radnice má tři pobočky na sídlištích Lada, Špičák a Holý Vrch, dvě výpůjční místa v penzionech pro seniory a pobočku ve spádové obci Dobranov. Nákladnou rekonstrukci prodělala v posledních letech pobočka na Špičáku, která sídlí v bývalé mateřské škole.

Přestavbou za 35 milionů korun vznikl na Špičáku komunitní dům, v němž vedle knihovny získala prostor i českolipská pobočka Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. "Budova knihovny na Špičáku byla opravdu v žalostném stavu. V zimě tam byla zima, protože tam táhlo, v létě zase vedro, protože se některá okna nedala otevírat," připomněla stav budovy ředitelka Městské Knihovny Česká Lípa Dana Kroulíková. Díky rekonstrukci získala pobočka i sál, kde může pořádat nejrůznější akce.
0 comments
add comment

Related articles