Klášter v Pivoni bude národní kulturní památkou, pro veřejnost je nepřístupný

Publisher
ČTK
24.11.2022 09:00

Pivoň – Desítky milionů korun z dotací a darů pomohly v uplynulých zhruba 20 letech zachránit před zkázou a zřícením klášter v Pivoni na Domažlicku. Vláda dnes schválila jeho zařazení na seznam národních kulturních památek (NKP). Kdysi honosný augustiniánský klášter, který se zejména kvůli zanedbání oprav za minulého režimu stal padající ruinou, je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný. V uplynulých letech ho zachránilo občanské sdružení Aurelius, které tam chtělo vybudovat středisko pro pobyty dětí z válkou postižených zemí, knihovnu a společenské centrum. Sdružení ale před několika lety klášter opustilo a práce se zastavily, později ho koupil soukromý vlastník, zjistila ČTK.


Klášter založený v druhé polovině třináctého století, byl několikrát přestavován, v 19. století byla budova upravena na zámek. Po roce 1948 ho využívala armáda i zemědělské družstvo. V roce 1953 zasáhl celý areál požár.

Zdevastovaný klášter patřil na začátku tohoto tisíciletí nedaleké obci Mnichov. Vesnice s asi 200 obyvateli ale neměla peníze ani na zajištění a zakonzervování areálu. Za symbolickou korunu ho proto nabídla zájemcům, kteří předloží plán na využití. Areál získalo v roce 2002 sdružení Aurelius, které tam působilo zhruba 15 let.

"Během té doby jsme do záchrany a zajištění objektů investovali desítky milionů korun, podařilo se areál zachránit před další devastací a před zřícením dalších částí. Než jsme přišli, zřítila se postupně dvě křídla, celá stavba se hýbala. Postavili jsme například opěrnou železobetonovou zeď, měnily se krovy, dělaly střechy," řekl dnes ČTK Ladislav Henek z Aurelia. Na celkovou rekonstrukci bylo podle tehdejších odhadů třeba kolem 300 milionů korun.

Sdružení se ale později dostalo do potíží kvůli dotacím. "Přidaly se k tomu naše zdravotní problémy a už jsme prostě neměli sílu dál bojovat se všemi úskalími," řekl Henek. Areál pak neúspěšně nabízel v dražbě finanční úřad, až před několika lety ho koupil soukromý majitel. Poté, co klášter opustil Aurelius, stal se opět cílem vandalů a zlodějů, kteří například ukradli měděné svody, takže do kostela začalo znovu zatékat. Stékající voda podmáčela část plochy, takže se propadla zem a sklep.

"Můj záměr byl hlavně dát tomu klášteru naději a šanci do budoucna. Za těch několik let po odchodu sdružení Aurelius se ten stav vrátil zase o roky zpět," řekl ČTK současný majitel, který si nepřál zveřejnit jméno. Žádné konkrétní plány s areálem zatím nemá. "Určitě je nereálné komerční využití třeba typu hotelu, nechci tady ani mít soukromé bydlení. Do budoucna by bylo hezké, kdyby se tady konaly kulturní akce a třeba se scházely děti z obou stran hranice, ale nejdřív se musí najít cesta pro budoucnost," řekl.

V klášteře je od léta 2020. "Muselo se to tady všechno vyčistit, vyřezat od náletů, udělat odvodnění a také tomu dát nějaká pravidla. Lidé sem chodili i přes zákaz vstupu, jak je napadlo. Klášter je teď nepřístupný a lidé si ho mohou prohlédnout nebo vyfotit jen z veřejných cest," řekl majitel. Budovy jsou podle něj stavebně zajištěné. Náklady na rekonstrukci jsou ale vysoké.

V Plzeňském kraji je zatím 25 národních kulturních památek, z toho je 23 nemovitých a dvě movité. Pavel Domanický z plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu dnes ČTK řekl, že pouze Pivoň a zámek v Týnci na Klatovsku jsou plně ve vlastnictví soukromých fyzických osob, ostatní NKP v kraji patří státu, církvi nebo obcím. "Klášter Pivoň na seznam NKP určitě patří. Je to rozhodně významná památka, která si nejvyšší ochranu zaslouží," řekl Domanický.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
Zvony z Pivoně jsou v Bohutíně
Věra Smolová
24.11.22 09:14
show all comments