Kladno nechce Globus na Růžovém poli, dál jedná s investorem

Publisher
ČTK
18.12.2018 17:50
Czech Republic

Kladno

Kladno - Vedení Kladna nechce mít hypermarket Globus v lokalitě Růžové pole, dál o tom jedná s investorem, který ale už dal do příprav stavby miliony korun. V pondělí se konala úvodní schůzka, další mají následovat. ČTK o tom dnes informovala mluvčí kladenské radnice Štěpánka Filipová. Obyvatelé lokality se obávají dopravní zátěže, hluku i znečištění životního prostředí.


Plochy na Růžovém poli využívají Kladeňáci ke sportování a rekreaci, jde však o pozemky soukromého majitele. Změnu územního plánu, která stavbu Globusu umožňuje, schválilo v dubnu bývalé vedení Kladna přes odpor části obyvatel i bývalé opozice, dnešního vedení Kladna.

Bývalé vedení Kladna dva týdny před volbami schválilo uzavření smlouvy s investorem, smlouva řeší například zajištění a provoz potřebné infrastruktury. "Smlouva je naprosto nemravná. Nicméně na jednání nás investor ujistil, že ji nechce zneužívat, i když do projektu investoval, jak sdělil, už několik milionů korun," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). S výstavbou hypermarketu v místě nesouhlasí ani vedení Středočeského kraje.

V rámci posudku vlivu na životní prostředí EIA se do neděle mohli lidé i spolky ke stavbě vyjadřovat. Jejich námitky nyní budou řešit úředníci. Poté, co dají k posudku verdikt, bude Kladno reagovat dalšími kroky. V lokalitě by podle vedení Kladna mělo být více zeleně a bytů.

Podle aktuálního záměru by měl na Růžovém poli vzniknout hypermarket s parkovištěm a čerpací stanicí. Rozloha areálu by přesáhla 90.000 metrů čtverečních, zastavěná plocha supermarketu by měla zabírat více než 17.000 metrů čtverečních, maximální výška budovy nemá přesáhnout 15 metrů, možná je ale lokální nástavba.

Posudek EIA předpokládá, že do obchodního centra zamíří v průměru během 24 hodin 3200 osobních vozů, 14 lehkých nákladních aut a osm těžkých nákladních aut. Zvýšení dopravní zátěže osobními auty má být ale podle posudku 1600 vozů, zbytek mají být auta, která projíždějí okolo.

V místě jsou podle hejtmanství dlouhodobě překračovány imisní limity pro roční koncentrace benzo(a)pyrenu. Krátkodobé koncentrace prachových částic jsou u hranice imisního limitu, životní prostředí také už nyní zatěžuje hluk z frekventovaných okolních ulic.
0 comments
add comment

Related articles