Kladno nabízí k prodeji bývalé kino, chce z něj brownfield

Publisher
ČTK
06.08.2020 07:20
Czech Republic

Kladno

Kladno – Kladno nabízí k prodeji bývalé kino na pěší zóně v centru města za 36,5 milionu korun. Pokud nebudou zájemci, chce město objekt nechat zapsat na seznam brownfieldů, což by umožnilo na opravu budovy ve špatném technickém stavu získat dotace, řekl dnes ČTK kladenský radní Lukáš Hanes (ODS).


Podle radního nemá objekt reálně ani poloviční hodnotu požadované ceny. Město ho ale musí jako řádný hospodář nabízet alespoň za stejnou částku, za jakou jej koupilo minulé vedení města, což je právě 36,5 milionu korun.

Kdyby se přece jen zájemce našel, rozhodne o prodeji zastupitelstvo, které může transakci zrušit. "Bát se toho, že by se z toho stala znovu ubytovna nebo jiný takový problematický objekt, nikdo nemusí," uvedl Hanes. Dodal, že využití nemovitosti je limitované, například regulačním plánem a dalšími úředními předpisy.

Město zároveň s Českou komorou architektů připravuje možnou podobu obnovy budovy, kde by v přízemí opět mohl vzniknout menší sál pro kulturní využití a v patře například kanceláře nebo několik bytů. Náklady na rekonstrukci podle odhadů přesáhnou 20 milionů korun.

Při loňském návštěvě v Kladně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) a primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) novinářům řekli, že by v bývalém kině mohl vzniknout například IQ park. Město na něj chtělo získat dotace, například od ministerstva pro místní rozvoj nebo evropské dotace zaměřené na cestovní ruch, o kterých Dostálová uvedla, že by mohly být vypsány v nadcházejícím dotačním období.

Bývalé kino Oko stojí na pěší zóně v centru města a je kulturní památkou. Objekt z větší části prázdný, v minulosti částečně sloužil jako ubytovna. Někdejší kinosál slouží jako prodejna textilu a dalšího zboží.

Šestipodlažní budova stála v centru Kladna už na konci 19. století, současnou podobu v duchu funkcionalismu získala ve třicátých letech minulého století.
0 comments
add comment