Hledá se projektant pro léčebný ústav Pasohlávky za půl miliardy

Publisher
ČTK
24.09.2020 22:15
Czech Republic

Pasohlávky


Brno – Společnost Thermal Pasohlávky, kterou založil Jihomoravský kraj s obcí Pasohlávky, hledá projektanta pro dokumentaci plánované stavby léčebného ústavu za asi půl miliardy korun. ČTK to dnes řekl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Zhruba 300 milionů na vznik léčebného ústavu Sanatoria Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku by měly pokrýt peníze z prodeje blízkých pozemků. Zbytek nákladů pokryje kraj a případná dotace od státu. Ústav se 160 lůžky má nabídnout lůžkovou a ambulanční rehabilitační péči. Předpokládané uvedení do provozu je v roce 2024.


Nyní je vypsané výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace k získání stavebního povolení. "Projekt odborného léčebného ústavu patří mezi priority kraje. Jsem rád, že jeho příprava dále pokračuje. V budoucnu bude zásadním úkolem, zajistit financování jeho výstavby," řekl hejtman Bohumil Šimek (za ANO). "Podobné sanatorium v kraji i na Vysočině chybí. Přitom lidé po operaci musejí ihned rehabilitovat, jinak vše vyjde v niveč. Ústav poslouží po ortopedických i chirurgických zákrocích, ale také například po mrtvicích," řekl Vojta.

Původně měl ústav stát 300 až 400 milionů, nyní se počítá až s půlmiliardovými náklady. "Součástí je totiž vybudování ubytování pro zaměstnance," doplnil Vojta.

Ústav vznikne v blízkosti plánovaného lázeňského komplexu, který v Pasohlávkách připravuje čínská společnost RiseSun. Lázeňský komplex s původními náklady až dvě miliardy korun by měl být hotový do roku 2026. Firma RiseSun už kvůli tomu koupila od Thermalu Pasohlávky potřebné pozemky. Právě z těchto peněz Thermal Pasohlávky zaplatí část nákladů na vybudování léčebného ústavu.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
soutěž soutěž soutěž
ježek
27.09.20 06:00
show all comments

Related articles