Hasiči odstřelili jednu z budov bývalých UP závodů v Bučovicích

Source
Libor Popela
Publisher
ČTK
10.08.2018 10:25
Czech Republic

Bučovice

Bučovice - Hasiči včera odstřelili nejstarší výrobní budovu v areálu bývalých UP závodů v Bučovicích na Vyškovsku. Pro závěrečnou část odstřelu použili asi deset kilogramů trhaviny, řekl novinářům po akci střelmistr Martin Červenka. Město letos areál koupilo za 27 milionů Kč, v místě vznikne lokalita pro bydlení.


Třípodlažní budova o rozloze 60 krát 20 metrů šla k zemi krátce před 15:00. "V rámci výcviku střelmistrů jsme v ní ale stříleli už od pondělí. Zkoušeli jsme různé průrazy či průstřely," řekl Červenka. Podle něj šlo vše podle plánu, žádné komplikace nenastaly.

Šestihektarový komplex chátrá od roku 1995, kdy v něm skončila nábytkářská výroba, město ho v zimě koupilo od soukromého majitele. Jsou v něm tři hlavní objekty a dalších asi 15 menších. Bučovice už na jaře začaly s odklízecími pracemi, v červenci do areálu nastoupila demoliční firma.

V demoličních pracích se bude pokračovat, město chce areál dát vyklidit do příštího roku. Náklady na bourání a vyčištění areálu vyjdou asi na 25 milionů korun. Jediná stavba, kterou nečeká demolice, je takzvaná Druckerova vila, jež má zůstat připomínkou někdejší slávy podniku.

"Už jsme zadali architektům, aby vypracovali využitelnost celého areálu. Většina areálu by měla sloužit pro výstavbu rodinných domů, část pro menší bytové domy. V západní části by měl zůstat volný prostor pro vybudování pravděpodobně nějakého multifunkčního kulturního sálu a sportovní haly," řekl starosta města Jiří Horák (KDU-ČSL). Doplnil, že v místě by mělo vzniknout několik desítek parcel pro domy.

Hasičští střelmistři v bývalých UP závodech cvičili už na konci června. Na budovu bez střechy se třemi obvodovými zdmi tehdy spotřebovali 15 kilogramů výbušniny. Spolu s nimi areál využili i vědečtí pracovníci Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava a výzkumného ústavu Ostrava-Radvanice, kteří jej také využili k pokusům s trhavinami. Ještě v srpnu plánují v areálu cvičení i hasičští kynologové.

Závod v Bučovicích patřil v tehdejším Československu ke špičce ve výrobě nábytku, byl součástí Spojených Uměleckoprůmyslových závodů se sídlem v Brně. Koncern měl další závody například v nedalekém Rousínově, v Koryčanech na Kroměřížsku či v Uherském Brodě. Závod v Bučovicích se specializoval na ložnice, po pádu komunismu ale nedokázal zajistit jejich odbyt.
0 comments
add comment

Related articles