Elitáři a vandráci

Rozhovor s Davidem Krausem

Publisher
Jiří Schmidt
29.06.2011 23:00
David Kraus


back to article
David Kraus (*1970, Praha); Autoportrét
Mluvíme s architektem, čerstvým čtyřicát- níkem, který má vlastní zavedenou projekční i stavební praxi. A to v éře, kdy jako společenství lidí českých zemí nepokládáme architekturu za jeden ze základních spole- čenských článků. Jako společnosti neumíme definovat hodnotu architektury sami sobě. A proto se potýkáme i s její cenou. "Archi- tektonická praxe v Čechách v posledních řekněme dvaceti letech je taková, že většina velkých komplexních kanceláří se rozpadla na drobné fragmenty. Stejně tak se rozpadly i inženýrské kanceláře. A ty drobné fragmenty dneska s velkou obtíží dávají dohromady nějakou architektonickou filosofii," komentoval náš stav na jednom veřejném vystoupení na podzim roku 2009 sám profesor Zdeněk Zavřel, děkan fakulty architektury ČVUT v Praze. Proto se hovor týká i filosofie práce architekta a přístupu k základní životním otázkám. Po velmi věcném rozhovoru s vítězem letošní GPA Petrem Burianem publikovaném v úterý 14. června dnes tedy přinášíme rozhovor s Burianovým generačním souputníkem zaměřený víc na smysl věcí.
Architekt David Kraus si prošel po škole, v polovině 90. let úspěšnou praxí v Ateliéru 8000. Poznal chod zaběhnutého projekčního ateliéru a poznal specifický rukopis autorů Krupauer, Střítecký. Zkušenosti získal z práce na projektu Pražské paroplavební od Jeana Nouvela. Při praxi v zavedeném ateliéru si ve spodním prostoru pražské Galerie Jaroslava Fragnera připravil samostatnou výstavu.
Štíři v poušti
Prokázal talent, pracovitost a měl trochu štěstí, takže výstava mu pomohla zahájit dráhu samostatného projektanta a později i samostatného stavitele.
David sám o sobě říká, že pracuje jako vlk samotář. Patří ke generaci architektů, které v době začátků mnoho jiných alternativ ani nezbývalo. V 90. letech si naše architektonická scéna teprve ujasňovala, kdo je nový pán. Nové struktury architektů se u nás v uplynulých letech formovaly ad hoc bez veřejného pojmenování architektury a bez veřejné shody o smyslu architektury. A tak se u nás dvacet let formují nové osobnosti architektů často individuálně, jako solitéři - bludní balvani s vlastní pracovní filosofií. Pro úspěšnou cestu se museli opřít o pevný autorský základ. Dnes na naší architektonické scéně představují specifickou skupinu, útvar, podmnožinu, autory vlky samotáře. Letmo z těch, co sám znám: Jan Sedlák, Pavel Kolíbal, Václav Alda, Tomáš Novotný, Jan Stempel, Ivan Kroupa, Karel Kameník(†), David Kopecký(†), Jan Šépka, Michal Kuzemenský, Jan Studený, Svatopluk Sládeček, Kamil Mrva, Marek Štěpán.
8 comments
:-)
Mario Sebok
| 30.06.11 08:05
"môj človek"
škoda, že není víc reakcí
matěj
| 01.07.11 06:27
konečně rozhovor s architektem, který nepředstírá, že je elita.
zajímavá filozofie...
Maryša
| 04.07.11 02:58
chtěl bych stavět dům psovi....dýchá tráva? Tenhle rozhovor jsem musela přečíst 4x abych měla pocit, že se chytám. a každé čtení byla zábava. Zdravím, Davide. M.
Souhlas
stredulova.jana
| 22.07.11 08:31
To je trefné a výstižné: Jsem přesvědčený, že až budu na smrtelném loži, tak si nevzpomenu na žádné své baráky, ale budu vzpomínat na dojmy ze života.
Žít a nechat žít
Petr Šmídek
| 01.08.11 04:51
David Kraus: Žít a nechat žít, Inventura urbanismu 2010
souhlas
Radim Václavík
| 06.08.11 09:00
Dobrý rozhovor, blahopřeji, něco je cítit ve vzduchu na poli architektonickém, ...
skvělý rozhovor
p.
| 11.08.11 09:31
gratuluji, asi mě to i značně ovlivnilo.
překvapil jste mě
Jana Jelínková
| 25.09.12 09:35
Pane Krausi, jsem ráda, že jsem narazila na tento váš rozhovor a připojuji se ke komentářům. jsem moc ráda, že jste projektoval naši školu, protože jste člověk, tzn. pracujete i s energií a duší toho, co je vám svěřeno. Líbí se mi váš postoj k vaší práci. Mám podobný. Pokračujte tak dál, je to tak správně. Vaše škola na Hradištku a j. JELÍNKOVÁ
Add new comment
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.