DPP zahájil rekonstrukci stanice metra C Opatov

Publisher
ČTK
05.12.2019 16:30
Czech Republic

Prague

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) dnes zahájil rekonstrukci stanice metra C Opatov. Podnik stanici nejen opraví, ale vybuduje tam také výtahy pro vozíčkáře a lidi s kočárky. Novinářům to dnes řekli zástupci města a DPP. Náklady DPP předpokládá 276 milionů korun. Práce se budou dělat převážně za běžného provozu. Potrvají do července příštího roku. DPP vybuduje v budoucnu bezbariérový přístup také ve stanici Jiřího z Poděbrad nebo Invalidovna.


Na Opatově bude opraveno normální i nouzové osvětlení. Zrekonstruovány budou elektrické rozvaděče, napájení informačního systému a reklamních panelů, řídicí systém a vyměněny budou akustické majáčky pro nevidomé.

Součástí projektu je vybudování bezbariérového přístupu. Bude tvořen kaskádou osobních výtahů. Výtah z vestibulu bude zakomponován do pevného schodiště na nástupiště, podobně jako je tomu u stanice metra Chodov a Roztyly. Druhý povede z vestibulu k autobusovým zastávkám. Do obou se vejdou dva kočárky. Na autobusovém nástupišti budou nové koše a lavičky a DPP vyčistí a vymění prasklá skla včetně obkladů.

DPP počítá při opravě s přerušením provozu o dvou víkendech v únoru a v březnu. Na povrchu se nic měnit nebude. Rozvoj území v okolí stanice zatím není jasný. V minulosti vznikl záměr výstavby administrativních budov, z toho ale nakonec sešlo.

"Na opravu budeme chtít získat peníze z evropských fondů," řekla mluvčí DPP Aneta Řehková. Kolik podnik nakonec získá, podle ní v tuto chvíli nejde říct.

Stanice Opatov byla otevřena v listopadu 1980 pod názvem Družby. Na její výstavbu bylo vynaloženo 264 milionů korun československých, tedy zhruba stejná částka jako na její nynější částečnou rekonstrukci.

DPP provozuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává skoro 11.000 lidí. Praha dotuje DPP více než 13 miliardami korun ročně.
0 comments
add comment

Related articles