Den architektury na Vysočině přiblíží městské stavby i roubenky

Publisher
ČTK
16.09.2020 14:40
Jihlava - Říjnový Den architektury přiblíží veřejnosti na Vysočině areál psychiatrické nemocnice v Jihlavě vzniklý podle návrhu významného funkcionalistického architekta Bohuslava Fuchse. Další Fuchsovou stavbou, budovou městské spořitelny, provedou zájemce odborníci v Třebíči. Ve Žďárských vrších se lidé mohou podívat zase na zdařilé rekonstrukce roubenek i novostavby chalup, program bude i v Humpolci. ČTK to za pořadatele festivalu sdělila Silvie Marková.


Areálem jihlavské psychiatrické nemocnice, který byl Fuchsem navržený rovněž ve 30. letech minulého století, provedou architekti zájemce z řad veřejnosti 3. října. V Třebíči se lidé sejdou ve čtvrtek 1. října s městským architektem Jaroslavem Hulínem. O den později se dostanou do budovy městské spořitelny na Karlově náměstí postavené počátkem 30. let. Na sobotu je v Třebíči připraveno setkání s autory nové přístavby katolického gymnázia.

Průvodci po zajímavých stavbách Ždárských vrchů, od Třech Studní přes Krátkou a Kadov až po Svratku, budou 3. října Petr a Štěpán Matějkovi a Jakub Zeman. Jedná se o druhý ročník autobusového výletu, místa je potřeba předem zamluvit. Program v Humpolci nabídne rodinné dílny zaměřené na architekturu první říjnovou sobotu a procházku za architektonickými zajímavostmi 7. října.

Festival Den architektury se letos bude konat podesáté, program připravuje přes 100 měst a obcí v Česku i na Slovensku. Architekti během prvních sedmi říjnových dnů pozvou veřejnost na běžně nepřístupná místa nebo místní architekturu představí v nových souvislostech. Podle Markové se organizátoři kvůli koronaviru festival rušit nechystají i vzhledem k tomu, že se jedná hlavně o venkovní akce. Případné změny programu budou zveřejněny na webu.
0 comments
add comment