Chce to mít nažhavené elektronky

Rozhovor s Jiřím Kneslem a Jakubem Kynčlem

Jiří Knesl – *1968 Brno, FA VUT Brno 1991
Jakub Kynčl – *1971 Brno, FA VUT Brno 1994

Kancelář knesl + kynčl architekti vznikla v roce 2001. Počátkem roku 2003 byla transformována z volného sdružení architektů na společnost s ručením omezeným. Kancelář sídlí v České republice v Brně a v současné době čítá cca 20 architektů a dalších spolupracovníků.
Svého času patřili Jiří Knesl a Jakub Kynčl mezi nepřehlédnutelné postavy brněnské fakulty architektury. Vybrat si je jako vedoucí ateliérové práce
znamenalo pro studenta vyrovnat se s výzvou, v té době pro tuto školu ne zcela obvyklou. Předcházela je totiž pověst náročných, avšak obětavých učitelů – a na jimi vedených pracech to bylo znát. Nejinak tomu bylo během jejich dlouhodobého působení v akademickém senátu či přímo ve vedení fakulty. "Když něco děláme, chceme to dělat se vším všudy. Jsme ochotni vzít na sebe zodpovědnost, ale chceme u toho mít také pravomoci," vzpomíná Jiří Knesl.
Je až nepochopitelné, že souběžně s jejich prací v akademické sféře se naplno věnovali i chodu své vlastní architektonické kanceláře. Teprve před několika lety se začali praxi věnovat výhradně. I zde je z každé jejich zakázky znát, že mají na sebe samotné, své kolegy a bezesporu i klienty vysoké nároky. Za patnáct let spolupráce se počet jejich zakázek pomalu blíží čtvrté stovce. Jejich tématický rozsah přitom sahá od územních plánů, přes obytné soubory, návrhy veřejných prostorů, až po jednotlivé rodinné domy, drobné objekty, interiéry a dokonce i grafiku.
Do začátku března je možné v Galerii Jaroslava Fragnera navštívit jejich výstavu Mezi městem a domem, která se vymyká jiným obdobně zaměřeným výstavám. Jakub Kynčl k tomu říká: "Nechtěli jsme tradiční architektonickou výstavu s plakátama a zároveň ale nejsme výtvarní umělci, abychom dělali nějakou instalaci". Proto raději vybrali osm návrhů na kterých ukazují způsob svého myšlení. K tomu jsou nejvhodnější soutěžní projekty, ve kterých je "původní idea zobrazena v krystalické podobě, ještě nezakalená projednáváním, optimalizováním, způsobem realizace apod." V porovnání s jinými výstavami návštěvníka asi překvapí i množství textu, ve kterém je každý z návrhů zasazen do širších souvislostí. Ostatní práce ateliéru knesl + kynčl architekti jsou pak představeny formou několika fotografií v předsálí, internetovou prezentací na dvou počítačích a rovněž v nově vydané publikaci–katalogu. Příjemným zpestřením jsou i vtipné kreslené glosy Jiřího Knesla.
Den po vernisáži jsme se s Jiřím Kneslem a Jakubem Kynčlem sešli k rozhovoru v jejich brněnském ateliéru. Protáhl se do večerních hodin, nicméně i přesto po našem rozloučení oba zamířili za svými kolegy dokončit rozdělanou práci.
2 comments
výborně!
ondrej.vyslouzil
| 03.03.13 02:56
hlavně ten závěr mi opět dodal sil
Tak nevím,
Marpen
| 04.03.13 12:20
vyplodit nápad, že Národní knihovna má být jako státní vlajka, která ještě bude mávat na přilétající cizince. a k příčinám zamrzlosti Jižního Brna řadit "přebujelý aktivismus". pánové mi přijdou takoví rádoby...
Add new comment
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.