Česká Lípa nechává zpracovat podrobný projekt obnovy divadla

Česká Lípa - Česká Lípa nechává zpracovat podrobný projekt rekonstrukce Jiráskova divadla a návrh jeho interiérů. Prováděcí dokumentaci zpracuje ateliér Adama Rujbra, který už dělal dokumentaci ke stavebnímu povolení. Za podrobný projekt město zaplatí dalších 4,7 milionu korun, vedení radnice bude mít ale jasnou představu o rozsahu prací a nákladech. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Pokud vše dobře půjde, mohla by rekonstrukce začít už v příštím roce.


"Rekonstrukce Jiráskova divadla je velmi složitá stavba, a proto k výběru dodavatele nestačí jen zpracovaný projekt pro stavební povolení. Je třeba zpracovat podrobnější projekt včetně přesné specifikace použitých materiálů na podlahách, stěnách a dalších konstrukcích uvnitř divadla. Proto bude součástí projektu také návrh interiéru včetně podrobného návrhu orientačního systému," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO).

Zakázka by měla být hotova na jaře příštího roku. "Kromě přesné podoby budoucího Jiráskova divadla se dozvíme, kolik bude rekonstrukce stát, i když finanční představu máme už nyní. Jakmile budeme projekt mít, budeme se snažit v co nejkratším možném termínu vypsat výběrové řízení na zhotovitele stavby," dodal Brož. Náklady se předběžně odhadují na 180 milionů korun.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. O obnově divadla se ve městě diskutuje 20 let. Radnice původně chtěla postavit divadlo nové, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do Kulturního domu Crystal. Nakonec se ale město vrátilo k myšlence budovu Jiráskova divadla zrekonstruovat.

Architekt Rujbr mimo jiné počítá při rekonstrukci s přesunem hlavního vchodu Jiráskova divadla blíž k radnici do Panské ulice. Zachovat chce současné rozměry jeviště i kapacitu sálu. Vedle hlavního divadelního sálu vznikne ale v budově několik dalších prostor pro pořádání menších či alternativních akcí. Návštěvníkům bude k dispozici divadelní kavárna se samostatným provozem a několik barů. Objekt bude bezbariérový. "Chceme vybudovat moderní kulturní objekt, který bude vyhovovat současným požadavkům," dodala starostka Jitka Volfová (ANO).
0 comments
add comment

Related articles