Bývalé kasárny v Brně chtějí lidé oživit, část jiných chce policie

Publisher
ČTK
21.01.2019 08:15
Czech Republic

Brno


Brno - V Brně stále zůstávají nevyužité plochy či objekty po armádě. Předmětem sporu zůstávají pozemky bývalých Jaselských kasáren, v bývalých kasárnách u Lerchovy ulice chtějí lidé vytvořit místo pro setkávání, část bývalých kasáren v Židenicích chce využít policie. ČTK to řekla Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu.


Policie chce využít část kasáren v Židenicích jako sídlo svého městského ředitelství. Přibližně polovinu areálu vlastní stát, s majetkem hospodaří ministerstvo obrany. Druhá polovina směrem k Rokytově ulici patří městu. Právě z městské části by policisté rádi využili asi dvě třetiny objektů. Výhodou by podle policie bylo větší zpřístupnění služeb.

"Některé potřebné služby bychom dostali blíž do města," uvedl už dříve jihomoravský policejní ředitel Leoš Tržil a zmínil například dopravní inspektorát, který nyní sídlí v Renčově ulici v Řečkovicích.

Město o využití objektů jedná. "Dlouhodobě projevuje zájem o využití například Policie ČR, ale jednání ještě nedospěla do fáze, kdy by přinesla jednoznačné závěry," uvedla Loukotová.

Chátrající vojenský areál vlastní Brno u Lerchovy ulice. Město jej získalo v roce 2003 bezúplatným převodem od státu s podmínkou, že nebude komerčně využit. V roce 2006 ale radnice Brno-střed uzavřela nájemní smlouvy s firmou Wilson Properity, která na něm měla postavit polyfunkční objekt. Ukázalo se však, že smlouvy byly nevýhodné a neplatné, ze záměru sešlo a vznikly soudní spory. Nyní se má areál dočkat nového využití. V participativním rozpočtu města, kdy obyvatelé navrhují, jak naložit s vymezenou částí městských peněz, lidé uspěli s nápadem vybudovat v areálu komunitní a volnočasové centrum. V loňském ročníku rozpočtu uspěl nápad na víceúčelový sál navazující na prostory centra.

Předmětem sporu stále zůstávají pozemky bývalých Jaselských kasáren. Pozemky od města získala v roce 2007 firma Kliminvest, která měla zajistit přestavbu areálu na byty, obchody a kanceláře. Přestavbu však nezahájila ve smluvním termínu, pouze zbourala staré objekty, proto jí město o dva roky později smlouvu vypovědělo. Od té doby se táhnou spory. "Městský soud v Brně stále řeší žalobu na neplatnost výpovědi smlouvy. Další nakládání s pozemky je podmíněno výsledkem soudního sporu," uvedla Loukotová. V bývalých Jaselských kasárnách se natáčel seriál Četnické humoresky. Od demolice budov areál zarostl náletovými dřevinami a zůstává neudržovaný.

Ve městě jsou i další bývalé vojenské objekty. Například bývalé kasárny v Černých Polích, které nyní slouží především Univerzitě obrany. Část z něj ale plánuje využít Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). "Příprava projektu probíhá dle harmonogramu. Aktuálně probíhá příprava zpracování zadávacích podmínek a zajištění technických průzkumů, které budou sloužit pro zadání mezinárodní architektonické soutěže na novou administrativní budovu NÚKIB," uvedl mluvčí úřadu Radek Holý.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
Bývalá vojenská jídelna
Michal Závodský
22.01.19 09:56
show all comments

Related articles