Bytový komplex Nová Tesla v Pardubicích je téměř vyprodaný

Publisher
ČTK
23.05.2022 18:10
Czech Republic

Pardubice


Pardubice – O nový bytový komplex, který vzniká v bývalé továrně Tesla v Pardu- bicích, je mezi kupci zájem. Téměř všechny byty klienti koupili ještě před jejich dokončením. ČTK to řekl mluvčí stavební skupiny VCES Vladimír Ujec. Bytový projekt Nová Tesla bude hotový v létě příštího roku.


V bytových domech bude dohromady 206 bytů, k tomu vznikne 11 řadových domů. Na své obyvatele čeká už jen pět řadových domů. "V Pardubicích je velký hlad po bydlení, my jsme s projektem přišli na trh ještě ve vhodnou dobu," řekl Ujec. Projekt připravuje společnost Linkcity Czech Republic, která patří do stavební a developerské skupiny VCES.

Stavební firma si převzala areál, který byl od 90. let opuštěný, loni v březnu, do června bourala staré budovy. "Když jsme sem přijeli poprvé, byla tady řada budov v různé fázi rozkladu, hojně využívaná bezdomovci, squattery. Čekala nás demolice," řekl Ujec.

Materiál z demolice stavební firma použila na zásypy, zpětné využití cihel či betonu je cenově výhodné. Rostoucí ceny stavebního materiálu i jeho nedostatek kupní cenu už neovlivní.

"Ještě před krizí na Ukrajině jsme se potýkali s horší dostupností stavebních materiálů. A teď s nedostupností stavebního materiálu cena oceli vzrostla o 70 procent. Hledáme úspory a řešení při zachování veškeré kvality," uvedl Ujec.

Aktuálně je v areálu hotová hrubá stavba velkého bytového domu C, jsou na ní dokončené omítky, dělníci dělají uvnitř podlahy. Kromě bytů bude v areálu parkovací dům a supermarket, hotové mají být v březnu příštího roku. Z mostu v Kyjevské ulici stavební firma postaví sjezd do nového areálu.

"Součástí druhé etapy je sjezd z Kyjevské ulice, bude podél jižní strany objektu marketu a parkovacího domu. Máme v plánu, že bude hotový do konce roku. Zprovozněný bude až s dokončením všech stavebních prací," řekl projektový manažer Martin Kryštof.

Objekt s označením C bude stát podél železniční trati. Společné prostory budou u železnice, byty směrem do areálu. Obyvatele domu by tak neměl obtěžovat hluk z vlaků. "Budova C slouží jako akustický val z železnice. Od silnice z Kyjevské ulice se nepočítá s velkým hlukovým zatížením," řekl Kryštof.

Z celého areálu Tesly zůstala stát uliční budova Telegrafie. Vlastní ji od loňského prosince Univerzita Pardubice. Chce tam přemístit Fakultu zdravotnických studií, která sídlí ve stísněných prostorách. Její přestavbu škola plánuje patrně v roce 2024, na projekt chce získat dotace.

"V současné chvíli probíhají práce na studii, která řeší základní podobu a charakteristiky budoucí podoby objektu. Studie bude sloužit jako hlavní podklad pro výběrové řízení na vypracování projektové dokumentace včetně udělení stavebního povolení," uvedl kvestor univerzity Petr Gabriel.

Areál Tesly měl po krachu v 90. letech postupně tři vlastníky, před více než 20 let ho koupila tchajwanská firma Foxconn, která ho chtěla přestavět na svoji továrnu, pak si ale postavila nový závod v Černé za Bory. Za korunu brownfield prodala Pardubickému kraji. Hejtmanství areál sanovalo, nemělo ale pro něj využití, tak ho darovalo městu Pardubice. Magistrát pak připravoval jeho prodej. Developer měl areál čtyři roky pronajatý od města, nejdřív musel zaregistrovat studii a dokončit územní rozhodnutí.
0 comments
add comment

Related articles