Budování lávky přes řeku Svratku v Brně je v plánu na jaro příštího roku

Publisher
ČTK
14.05.2021 20:55
Czech Republic

Brno

Brno – Stavba nové lávky z Táborského ná- břeží přes řeku Svratku v Brně by mohla začít příští rok na jaře. Brněnští radní na svém posledním jednání schválili smlouvu, na jejímž základě pronajme Povodí Moravy městu nezbytnou část pozemku. Díky smlouvě město zbourá nynější lávku spojující nábřeží s ulicí Poříčí. Lávka je po smrtelné nehodě na přilehlém přechodu zavřená od konce roku 2019. Celkové náklady na vybudování nové činí téměř 20 milionů korun, rok dokončení je 2023, řekla ČTK Anna Dudková z brněnského magistrátu.


"Stávající lávku chceme zbourat a postavit přes Svratku novou trvalou lávku pro pěší. Situována bude přibližně do míst vzdálených 45 metrů proti proudu od současného objektu určeného ke zbourání. Předpokládáme, že se stane důležitým spojením mezi Hospicem svaté Alžběty sídlícím na Červeném kopci a jeho okolím, které je za řekou. Abychom mohli projekt realizovat, je třeba uzavřít smlouvu s Povodím Moravy, které hospodaří s pozemkem, jenž bude stavbou dotčen," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Stavba nové lávky se uskuteční v souvislosti s projektem na oživení nábřeží řeky Svratky, jehož součástí jsou protipovodňová opatření. Stavební práce mají začít na přelomu letošního jara a léta, s lávkou se však počítá až na začátku příštího roku. "V této chvíli máme pouze požádáno o společné řízení, řízení je zatím přerušeno z důvodu neuzavřených majetkoprávních smluv. Odhadem by zajištění společného územního a stavebního povolení včetně nabytí právní moci mělo zabrat zhruba tři měsíce. Poté je na řadě výběr zhotovitele, který může trvat, pokud vše půjde bez komplikací, asi dva měsíce. Začátek prací by tak vycházel na začátek listopadu. V tuto dobu ale není možné kvůli zimní přestávce stavět. Proto se počítá spíše s termínem na začátku jara 2022," řekla Dudková.

Přechodu přes nynější lávku brání už zhruba rok a půl betonové zátarasy. Vede totiž ke zrušenému přechodu pro chodce u křižovatky ulic Poříčí a Rybářská, kterou ještě letos čeká úprava. Ústí Rybářské ulice se rozšíří na tři pruhy. Na východní straně Rybářské ulice vznikne nový chodník a ten současný bude upraven. Křižovatku rozdělí ostrůvek, který umožní pravé i levé odbočení. Přechod pro chodce se přesune právě k novému rozdělovacímu ostrůvku. Křižovatku zabezpečí semafory.
0 comments
add comment