Brnu se nikdo nepřihlásil se zájmem o provoz plánované multifunkční haly

Publisher
ČTK
30.11.2022 20:40
Czech Republic

Brno

Pisárky


Brno – Brno nenašlo v koncesním řízení zájemce, který by chtěl provozovat plánovanou multifunkční halu na výstavišti. Novinářům to dnes řekl radní Petr Kratochvíl (ODS). Podle něj rada projedná příští týden další kroky. Nabízí se například možnost, že by halu provozovala některá z městských společností. Kratochvíl to nevyloučil, ale blíže to nechtěl komentovat bez projednání v radě. Hala za 4,4 miliardy korun má mít kapacitu až 13.000 diváků. Sloužit by měla sportovním, kulturním, ale i společenským akcím.


Koncesní řízení skončilo dnes v 10:00. "Nikdo se do něho nepřihlásil," uvedl Kratochvíl. Proto navrhne radě několik alternativ, jak by město mohlo situaci řešit. Nic bližšího neřekl, nevyloučil však, že by halu mohla provozovat některá z městských firem. Například Starez Sport má na starosti sportoviště, hala bude ale také v areálu městské firmy Veletrhy Brno, která má zkušenosti s pořádáním velkých akcí. Kvůli výstavbě haly vznikla i další městská firma Arena Brno, kde je Kratochvíl předsedou představenstva.

Brno v říjnu vybralo pro stavbu haly společnost Hochtief. Kvůli tomu, že se nehlásil žádný soukromý zájemce o provoz, má už Kratochvíl připravené varianty, které předloží radě. Jakmile rada některou variantu zvolí, může město dál řešit schválení veřejné podpory ze strany Evropské unie, takzvaný notifikační proces.

Podle Kratochvíla by tak město možná i do konce roku mohlo mít všechny podklady k tomu, aby se mohlo rozhodnout, zda halu postaví. Kromě toho navíc budou pokračovat související stavby jako například smyčka MHD nebo parkovací stání, což je pro budoucí halu potřeba.

Brno má přislíbenou dotaci na stavbu haly od Národní sportovní agentury, která podporuje projekty v maximální výši 300 milionů korun. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) už dříve jednala se zástupci vlády o další podpoře. Jednání sice zbrzdila energetická krize, ale hodlá v nich pokračovat. Podporu přislíbil i kraj. Brno má zároveň schválené možnosti čerpání úvěrů u Komerční banky ve výši tři miliardy korun a u České spořitelny ve výši 1,5 miliardy korun. Celkem tak může ze dvou bank čerpat 4,5 miliardy.

V multifunkční hale by mohla najít zázemí hokejová Kometa Brno, která hraje v hale Rondo. Kapacita kolem 7700 jí ale nestačí. Zájem pořádat v hale turnaje projevila i organizace Oktagon MMA, která pořádá zápasy bojovníků v kleci.
0 comments
add comment

Related articles