Brno-Židenice chtějí postavit halu pro atlety a míčové sporty za 300 milionů

Publisher
ČTK
02.02.2023 20:40
Czech Republic

Brno

Brno - Městská část Brno-Židenice zamýšlí postavit tréninkovou halu, která by sloužila atletům, florbalu a míčovým sportům. Odhadované náklady jsou kolem 300 milionů korun, řekl dnes ČTK starosta Petr Kunc (Petr Kunc-Hlas pro Židenice). Podle něj atletům, kterých je v Brně skoro 5000, krytá hala chybí. Myšlenka je reakcí na to, že u univerzitního kampusu nakonec nevznikne plánovaná atletická hala města zhruba za miliardu. Primátorčin náměstek René Černý (ANO) k hale v Židenicích uvedl, že nápad bude potřeba projednat. Navíc město stále hledá lokalitu pro velkou atletickou halu.


Kunc uvedl, že hala by byla v Bělohorské ulici v areálu fotbalového hřiště. Dotaci by chtěl čerpat od města, kraje i státu. Pokud by se vše podařilo, do dvou let by v optimistickém případě mohla začít stavba a do čtyř let by mohla být hala hotová. "Měla by 200 až 300 míst pro diváky pro případné státní soutěže. Dále by obsahovala atletický ovál 200 metrů a uvnitř něj by byl prostor pro ostatní atletické disciplíny. Zároveň by bylo vedle oválu hřiště na florbal a míčové sporty," popsal záměr Kunc.

Podle něj radnice zvažovala pouze halu pro míčové sporty. "Protože ale nebude plánovaná atletická hala u kampusu, spojili jsme to. Atletů je v Brně skoro 5000 a město pro ně nemá žádnou krytou halu," řekl Kunc, který věc projednával s atletickým svazem i se zástupci magistrátu.

Černý řekl, že s Kuncem o hale mluvil. "Je to pěkný nápad, ale je potřeba to ještě prodiskutovat," uvedl Černý. Zároveň neví, zda by bylo vhodné, aby hala sloužila jak pro atletiku, tak míčové sporty. "Navíc i když nebude velká atletická hala u kampusu, stále hledáme vhodné místo pro její stavbu," dodal Černý. Halu v Židenicích ale vidí jako možnou alternativu.

Nápad na stavbu velké atletické haly u kampusu s 2200 místy pro diváky vznikl za koalice vedené hnutím ANO. V roce 2018 město podepsalo smlouvu na stavbu za 800 milionů. Po volbách se ale změnilo vedení a přišla koalice v čele s ODS, která vede Brno i nyní. Město pak projekt několikrát přerušilo a neúspěšně se snažilo získat dotaci od Národní sportovní agentury. Mezitím se kvůli nárůstu cen stavebních materiálů zvýšily náklady na stavbu na miliardu. Město se proto rozhodlo smlouvu ukončit. Odkoupilo projektovou dokumentaci pro případ, že by halu ještě někdy postavilo. Masarykova univerzita chce ale místo u kampusu využít pro jiné účely.
0 comments
add comment

Related articles