Brno vybuduje v areálu v Pisárkách sportoviště za 300 milionů

Publisher
ČTK
20.11.2019 08:30
Czech Republic

Brno

Pisárky

Brno - Brno převzalo od ministerstva obrany nevyužitý areál v Pisárkách, kde chce do konce roku 2023 vybudovat sportovní areál za zhruba 300 milionů korun. Novinářům to dnes u symbolického převzetí řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). V areálu, který leží u muzejního pavilonu Anthropos, budou hřiště na různé sporty, in-line dráha i lezecká stěna.


Město převzalo travnaté fotbalové hřiště včetně přilehlých pozemků a hospodářské budovy o výměře přes 28.000 m² a také bývalou armádní tělocvičnu se souvisejícími pozemky o výměře přes 1600 m². Část areálu získalo město bezúplatně, část zaplatilo. "Ministerstvo obrany v rámci svého dlouhodobě vstřícného postoje k územním samosprávným celkům uskutečnilo převod fotbalového hřiště a přilehlých pozemků bezúplatně ve veřejném zájmu. Za bývalou tělocvičnu a související prostory město už uhradilo 11 milionů korun," řekl vedoucí ministerského odboru nakládání s nepotřebným majetkem Ľuboš Hajduk.

Přípravné práce začnou už příští rok. Se stavbou se počítá podle primátorky ve třech fázích, přičemž po každé se daná část otevře nejen sportovním klubům, ale i veřejnosti. Vše musí být hotovo do roku 2023, k čemuž se město zavázalo i ministerstvu. Zhruba třetinu z celkových nákladů, které jsou 300 milionů, by mohla podle Vaňkové pokrýt dotace. "Součástí chystaného sportoviště budou například čtyři hřiště pro malou kopanou, in-line stezka v délce 650 metrů, závodní in-line ovál s klopenou dráhou o délce 200 metrů, hřiště pro plážový volejbal, discgolf, workoutová hřiště nebo lezecká stěna," vyjmenoval brněnský radní pro školství a sport Jaroslav Suchý. Podle něj město počítá s napojením na okruh pro horská kola i propojením trasy pro pěší a cyklisty mezi Pražskou stěnou a stezkami v Libušině údolí. Po nezbytných úpravách by se mohla začít používat i tělocvična, podle Suchého se na město obrátilo mnoho sportovců, že by ji chtělo využívat.

Fotbalové hřiště v minulosti sloužilo studentům Univerzity obrany. Tělocvična vznikla v roce 1847 jako budova měšťanské střelnice. Dnes je nevyužitá.
0 comments
add comment

Related articles