Brno dostane od developerů, kteří budují např. byty, 150 mil. na infrastrukturu

Publisher
ČTK
17.01.2022 17:40
Czech Republic

Brno


Brno - Brno má dostat asi 150 milionů korun od developerů, kteří plánují ve městě například stavbu bytů. Město pak za tyto peníze postaví související infrastrukturu jako chodníky, školky nebo parkoviště. ČTK to řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Fond developerských projektů vznikl loni. Jeho cílem je spolupráce města a investorů tak, aby byl přípravný proces bez zbytečných průtahů a nákladů a aby u nových staveb byla i potřebná občanská vybavenost.


Spolupráce není nijak zakotvená zákonem, developeři se k ní mohou sami hlásit dobrovolně. Na základě smluv pak poskytnou městu příspěvek 800 korun za metr čtvereční čisté podlahové plochy stavebního záměru. "Jsem velmi ráda, že developeři to také vítají. I pro ně je výhodné, když ví, s jakými podmínkami mohou počítat. A myslím si, že si naprosto jasně uvědomují, že ta infrastruktura je také potřebná," uvedla Vaňková.

Investoři mohou související infrastrukturu postavit sami, nebo dají příspěvek městu, které pak školky, chodníky, zeleň nebo parkoviště nechá vybudovat. "Zatím máme uzavřeno 14 smluv a na základě nich má do fondu doputovat asi 150 milionů korun. Naplňuje se to posupně. Zatím máme na účtu asi 23 milionů," řekla Vaňková. Přispěl například IMOS development, který staví Rezidenci Svratka, dále Eiskon Develop, který plánuje komplex Augarten, nebo Západní Brána Brno v souvislosti se stavbou bytů v oblasti Západní brána.

Brno vyzývá investory, aby o svých záměrech informovali město už během přípravy. Na základě toho se podle města lze vyhnout průtahům, zbytečným nákladům a lze najít shodu na podobě zastavěného území.
0 comments
add comment

Related articles