Brno chce vybudovat další přístupovou cestu k Rakovecké zátoce

Publisher
ČTK
23.10.2020 09:05
Czech Republic

Brno

Bystrc


Brno – Brno plánuje vybudování další přístupové cesty pro pěší a cyklisty k Rakovecké zátoce na Brněnské přehradě. Odhadované náklady přesahují 34 milionů korun, uvedl v tiskové zprávě radní Brna pro investice David Grund (ODS). Přehrada je stále oblíbenějším místem k rekreaci, hlavní přístupová cesta do Rakovecké zátoky vede přes přístaviště pro lodě. Nová cesta by podle města umožnila lepší dostupnost od tramvajové smyčky.


Radní schválili investiční záměr, jehož výsledkem bude lepší dostupnost zátoky od smyčky Rakovecká. Lidé z městské části Bystrc i rozšiřujícího se sídliště Kamechy by se díky tomu mohli rychleji a pohodlněji dostat do míst, která patří na přehradě k nejvyhledávanějším. "Brněnská přehrada je stále oblíbenějším místem pro trávení volného času. Bezpochyby k tomu přispělo i to, že v minulých letech na jejích březích včetně Rakovecké zátoky přibyla veřejná WC, převlékárny, dětské prolézačky a hřiště," uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Lidé podle ní hojně využívají i veřejné grily a rekreační molo, které slouží k opalování, posezení nebo jako pohodlnější vstup do vody. "Je proto logické, že hledáme i nové možnosti, kudy se sem dostat, které ocení nejen obyvatelé Bystrce a Kamech, ale i širšího okolí," řekla primátorka.

Hlavní přístupová cesta k Rakovecké zátoce je nyní přes přístaviště lodí, kam lze dojet autem nebo MHD. Další možností je využít dopravu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje do zastávky Rakovec. "Investiční záměr řeší možnost dalšího přístupu k Rakovecké zátoce pro pěší a cyklisty. Návštěvníci by se sem mohli dostat od stávající tramvajové smyčky a zastávky Rakovecká po asfaltové cestě, která se propojí s úsekem pro cyklisty vedoucím po ulici Výhon. Vznikne tak nová cyklotrasa. Součástí je i vybudování nové infrastruktury, jako je prodloužení vodovodního řadu, splaškové kanalizace, odvod dešťových vod, nabíjecí stanice pro kola, zeleň, lavičky a veřejné osvětlení," uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Odhadované náklady jsou podle Grunda 34,4 milionu korun. V budoucnu by mohly vzniknout i stánky s občerstvením, které by se využívaly při kulturních a hudebních akcích.
0 comments
add comment

Related articles