Brno chce do dvou let zpřístupnit tři vodojemy na Žlutém kopci

Publisher
ČTK
30.07.2020 08:35
Czech Republic

Brno


Brno – Všechny tři vodojemy na brněnském Žlutém kopci by měly být veřejnosti přístupné do dvou let. Městští radní dnes tento plán schválili na svém dnešním zasedání. Zatím je provizorně přístupný pouze jeden z vodojemů, o jeho prohlídky je enormní zájem, řekl dnes náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD) novinářům.


První z vodojemů má momentálně ve správě Turistické a informační centrum města Brna, které také na léto vypsalo několik termínů prohlídek. Všechny byly vyprodané za 10 minut. "Skupiny jsou omezené na 15 lidí, protože tak je prostor zkolaudovaný. Aby mohlo do prostoru víc lidí najednou, je třeba vybudovat další únikový východ a stavbu rekolaudovat. Zároveň je třeba samozřejmě vybudovat i vstupy do dalších dvou nádrží a plánujeme také opravit technický domek, který je ve špatném stavu a stojí nad vodojemy. Mohlo by v něm být zázemí k areálu i například kavárna," uvedl Oliva.

Aby mohlo město areál zpřístupnit, musí vybudovat také přístup do něj, který momentálně vede přes pozemek sousední budovy, nutné je také vyřešit otázku parkování.

Tři vodojemy pod Žlutým kopcem mezi ulicemi Tvrdého a Tomešovou vznikly na přelomu 19. a 20. století. Dva z nich jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu, třetí, nejmladší vodojem z roku 1910 pak tvoří dvě betonové nádrže.

Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20.000 kubických metrů a čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Z provozu byly odstaveny až v roce 1997, od té doby jsou prázdné a zakonzervované. V roce 2019 ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb za kulturní památku.
0 comments
add comment

Related articles