Slavné stavby Prahy 5 – Barrandov

Autor: Patrik Líbal, Petr Krajči
Nakladatelství: Foibos
Rok vydání: 2018
ISBN: 978-80-88258-11-7
Formát: 17x23 cm, 192 stran, vázaná
Jazyk: czech
Běžná cena: 449 Kč
Naše cena: 400 Kč (bez 0 % DPH: 400,00 Kč)
  17.17 € (bez 0 % DPH: 17,17 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

Nová publikace naplňuje záměr nakladatelství FOIBOS BOOKS vydat po publikaci o osadě Baba knihu o neméně zajímavé a atraktivní pražské čtvrti, Barrandovu.
Neboť syntézou kvalitního zastavovacího plánu Maxe Urbana, vyplňovaného postupně řadou vil a několika bytovými domy, a podnikatelského úsilí obou sourozenců Havlových byl vytvořen unikátní pražský fenomén Barrandov.
Filmové ateliéry – společenství herců, produkčních i technických zaměstnanců a vynikajícího technického zázemí s proslaveným volným horizontem v bezprostřední blízkosti ateliérů – dodaly nové čtvrti lesk a styl.
Publikace provází čtenáře nejen realizací stavebních záměrů Havlových, ale také historií Barrandova a barrandovské filmové tvorby a to z pera velkého znalce filmové historie Pavla Jirase a vývojem celé čtvrti až do dnešních dnů. Vedle slavných barrandovských vil provede kniha čtenáře barrandovským studiem a ateliéry, vyhlídkovou restaurací proslavenými Terasami, Trilobit barem od Maxe Urbana a Vladimíra Grégra, kolonií Pod Habrovou a dalšími stavbami. A také bytovými domy pro zaměstnance filmu, sídlištěm Nový Barrandov a navíc zdejšími abstraktními i figurativními plastikami Vladimíra Preclíka, Michala Gabriela, Karla Nepraše a dalších, které patřily k tomu nejlepšímu, co na konci osmdesátých let v českém prostředí vzniklo.
Knihu uzavírá nejsoučasnější stavba roku 2018 Rezidence Sky Barrandov, na níž se podílela i světoznámá česká architektka Eva Jiřičná.
Zkušení editoři Petr Krajči a Patrik Líbal získali pro spolupráci 8 autorů. Spolu s řadou unikátních historických obrázků vytvořil současnou fotografickou dokumentaci zkušený fotograf architektury Jiří Podrazil.

Související

0 comments
add comment