Rekonstrukce stodoly

vestavba rodinného domu

Rekonstrukce stodoly
Address: Ohaře č.p. 1, Ohaře, Czech Republic
Project:2003-06
Completion:2007-09
Site Area:4300 m2


back to article
28 comments
wauw
rk
| 17.06.10 11:19
super,velmi pekne,hned by som sa stahoval
Líbí
Tomáš Podlaha
| 18.06.10 07:50
Tento způsob vestavby zdá se mi velmi zdařilý . je to moderní a zároveň tradicionalistické, navíc mi to přijde jako velmi elegantní kombinace městské moderní architektury a tradičního venkovského vzhledu bez znásilnění krajiny. Snad jen dispozice kuchyňské linky je trochu nepraktická, ale majiteli i tak gratuluji a tiše závidím, že jsem sám nenašel odvahu (a ani stodolu
:)
palmexman
| 18.06.10 09:15
to má hlavu a patu
Pěkné
Pavel
| 18.06.10 10:28
Po dlouhé době se mi tu něco opravdu líbí, fakt povedené.
...
ondrejcisler
| 18.06.10 11:56
aber das ist sehr schon, pánové, gratuluji..
Tradičně kriticky,
Vích
| 18.06.10 04:25
mi to přijde, že se do stodoly nastěhoval nějaký vetřelec.
Moc pekne!
jiri.k
| 18.06.10 09:48
Velice se mi to libi. Jen aby takto bylo vyuzito velke mnozstvi starych stodol!
respekt
Ivan Šefčík
| 19.06.10 11:27
neinvazivne, v harmonii s tradiciami, v harmonii so sucasnostou, jednoducho- jednoduche! v tom vidim skutocnu hodnotu... dakujem podobne zmyslajucim architektom, dakujem podobne zmyslajucim stavebnikom...
GENIÁLNE !!!
Matej Farkas
| 20.06.10 12:06
Nemám slov, jednoducho geniálne od nápadu až po realizáciu.
parada
mIkI_n
| 24.06.10 08:22
Nezbyva, nez se pridat a chvalit a chvalit. Perfektni zamer a jeste lepsi provedeni. Chvala bude patrit predpokladam nejen architektum a hlavou myslicim lidem ale i manualne pracujicim predpokladam
dobré
Lenka K.
| 24.06.10 08:23
čisté, jednoduché, citlivé, gratuluji k realizaci
Velice zdařilé
popel
| 24.06.10 09:50
Ano, to je ono!, gratuluji a jak je psáno výše bohužel i zavidím, fakt povedené, dle mého gusta!!!
jen pozitivni ohlasy
Jan Sommer
| 24.06.10 10:26
... a právem. Jen to pochlebnictví ohledně geniality možná něco skrývá (když dovedu někoho pochválit za genialitu, tak asi logicky musím být schopen ji ocenit a nejspíše ji i projevit; to je chabý pokus o vtípek, jinde neopakovatelný).
Krásné!
Klára
| 24.06.10 12:34
Netřeba nic dodávat, jednoduše paráda!
Hmmm, ...
wenca
| 24.06.10 08:07
... tak to je paráda.
nádhera
Alka
| 26.06.10 08:49
Velice pěkné, moc blahopřeji k realizaci a k skvělému nápadu. Přeji příjemné bydlení všem obyvatelům.
Podekovani
Tomas S
| 30.06.10 10:34
Děkujeme všem, kteří nám vyjádřili uznání za vytvořené dílo, Děkujeme p. Formanovi a p. Schwarzovi, že nás dokázali přesvědčit o smyslu a významu jejich myšlenky. Děkujeme všem, kteří se podíleli na realizaci a dokázali ctít základní myšlenku stavby průnik nového do původní stavby při zachování absolutní nezávislosti jednotlivých konstrukcí. Prostor, který stavba nabízí nám vytváří velmi příjemný pocit z bydlení. Slovo na závěr: poslouchejte svého architekta co vám říká, a nehledejte v jeho slovech co sami chcete slyšet.
Nádhera a inspirace
Věra
| 02.07.10 03:48
no paráda!
Renča K.
| 07.07.10 05:26
Konečně něco, co mne opravdu zaujalo! Opravdu velmi citlivá rekonstrukce! Zachováním původního zdiva a novou vestavbou uvnitř mi připomíná rekonstrukci domu v Kojetíně od Kamil Mrva architects, prostě super! Tenhle domeček si na nic nehraje a tak to má vypadat! Už si balím kufry a zítra se stěhuju Obrovská gratulace tvůrcům!!!
to: Renča K
šárka
| 08.07.10 09:15
Tak právě při srovnání s přestavbou v Kojetíně (se slovem „rekonstrukce“ tam mám trochu problém) se mi zcela jasně rýsuje ta moje tenká hranice mezi „líbí- nelíbí“ (jako laik si mohu dovolit toto pocitové hodnocení). Kamenné pilíře v Kojetíně stojí jako nádherný, leč smutný doplněk. Nespolupodílí se na novém ničím jiným než krásou svého materiálu. Působí jako osamělé torzo minulého života a vyvolávají spíše nostalgii a pocit hledání ztraceného času, alespoň tedy ve mně. A ve spojení s plochou střechou a dalším použitým materiálem opravdu vzbuzují spíš očekávání dlouho jedoucího motoristy po dálnici (viz názor z diskuze- možná trochu krutý, ale jako literární zkratka mně blízký). V tomto případě z Ohař však kamenné zdi svoji roli ve hře dostaly a spolu s tradiční formou střechy šťastně pomohly vytvořit moderní dům s historií, který již od prvního pohledu má formu DOMOVA.
to šárka
Daniel John
| 08.07.10 10:44
Já to vidím přesně naopak. Zatímco Kamil Mrva použil to, co zbylo a doplnil to přesně podle přání investora a předpokládaného využití, krátkodobě bude objekt využíván k bydlení, v budoucnu jako ateliér, v tomto případě byla k dispozici kompletně zachovalá stodola a po přestavbě z ní zbylo jen torzo (kulisa). Nevypadá to špatně, to rozhodně ne, ale nadšení moc nechápu. Pokud nejsou obyvatelé hodně daleko ve vnímání krásy přírodních materiálů a toho, co je přijatelné, budou mít značný problém s dřevěným obložením, které je tu venku, tu zcela skryto a bude tak velmi rozdílně stárnout. Nakonec znám člověka, který má krásný víkendový dům celý obložený dřevem a když zcela podle předpokladu zašedlo, sousedé majitele upřímně litují. Takový krásný dům a takhle dopadl(-:. Dispoziční řešení je dobré, jen absoulutně nechápu umístění varné desky přímo pod okno, neustálé čištění okna bude peklo. Co ale nechápu vůbec je, proč se zachová pěkná stodola a dovnitř se postaví zcela konvenční současný dům, interakce s původním domem je minimální. Propojení exteriéru a interiéru je naprosto minimální, což je velká škoda. Pěkný dům i zcela nevyužitá příležitost.
fakt husty
Pavel Šíma
| 11.07.10 05:44
mohl bych se zeptat na kolik te to vlastne financne prislo?Rozhodl jsem se,ze do toho pujdu taky,a ted kdyz jsem videl jak super to muze vypadat.Fakt si me presvedcil.Jdu do toho
to: Daniel John
šárka
| 11.07.10 12:17
Já mám jako laik takové zjednodušené vidění- já se domnívám, že architekt by měl vždycky vymyslet barák „přesně podle přání investora“ (i když, pravda, kolikrát to asi musí být až po dlouhých diskuzích, ve kterých investora přesvědčí o tom, že to či ono je nutno řešit jinak- a taky proč). Vždyť investor to všechno koneckonců platí, ne? Takže zdůrazňovat tuto skutečnost (a tento argument se zde na archiwebu často objevuje) mi nepřipadá až tak zajímavé.
U případu z Kojetína mi vadilo, že tam ty zdi byly užity bez vztahu k celkové hmotě nového domu a jejich užití jako kulis mi pro tak krásný materiál připadalo... nedůstojné (omlouvám se, ale nevím, jak ten můj pocit popsat lépe). V tomto případě kulisovitost pilířů v tom novém domě necítím, ale možná za to může jenom má úleva (jako potencionálního kolemjdoucího) při pohledu na sedlovou střechu klasických rozměrů...
Proto se mi tenhle případ spíš líbí, i když my sami jsme podobný problém s rekonstrukcí starého řešili bez modřínových horizontálních palubek a plechového komínu... Nicméně v dnešní produkci jsem ochotna tyto „detaily“ tolerovat, stejně tak jako případné vaření u okna, což považuju už čistě za věc paní domu a sama jako (občasná) kuchařka radost z výhledu při práci ( a to i přes častější mytí oken) chápu... Howgh.
Jistě
Robert Žalud
| 21.07.10 12:31
Jistě, né vetřelec, ale symbiont, díky kterému se stodola opět nadechla a neskomírá zapomenutá pod zubem času. Skvělé dílo!
velmi pekne!!
Miroslava Vasinova
| 21.10.10 02:51
toto sa mi teda veelmi paci!! stare prepojene s novym, ale velmi citlivo a pekne! vidno, ze si dali zalezat a prespekulovali aby to nebola fadna a nudna stavba ako mnohe prestavby starych budov! keby som mala taku staru stodolu, tiez by sa mi to takto pacilo prerobit! nech sa tam majitelom krasne byva! :o)
smekám
Jan Schmid
| 20.11.11 01:42
Opravdu krása, dlouho jsem nic tak pěkného neviděl. Ze statického hlediska mě velmi překvapily původní sloupky stodoly, jestli jsou na nich po zmenšení jejich nosnosti nejaké pevnostní upravy...
parááda
horac2418
| 10.12.11 06:59
tak tam bych mohl bydlet
Re smekám
Tomas
| 28.12.11 10:41
Dobrý den, sloupy stojí samostatně, bez statických úprav, pouze pozednice, které zůstaly, jsou vyztuženy U profily a celá střešní konstrukce je stažena horizontálními tyčemi, svírající protilehlé pozednice.
Add new comment
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve vyjímečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.

more buildings from ATELIER MICHAL SCHWARZ