Dům na hraně

Dům na hraně
Architect: Karel Janča
Spolupráce:Ing. Lubor Slováček
Address: Mánesova, č. ev. 200, Frýdlant nad Ostravicí, Czech Republic
Project:2003-11
Completion:2005-11


Místo, pozemek, zadání
Frýdlant nad Ostravicí. Dostupnost 10 až 15 minut automobilem z Ostravy - bydlení čtyřčlenné rodiny zadavatele.
Pozemek výrazně svažitý, orientace sever-jih, se 2 rovinnými platformami na obou koncích, stávající chatka prarodičů.
Dům pro bydlení - dnes jako "CHAJDA", později trvalé bydlení rodičů, streetballové hřiště, sklad zahradní techniky, stání automobilů.

Urbanismus, architektura, materiály, dispozice
Na místě pomyslné uliční čáry (vyvolané ochranným pásmem vzdušného vedení nn) souběžně s místní komunikací Mánesova je umístěna stavba krytého stání se skladem (pohledová a hluková bariéra). Vlastní dům je potom oproti zásadám okolní zástavby posunut až na hranu svahu a uvolňuje tak prostor vrchní platformy pro relaxační, klidovou zónu (streetballové hřiště) vymezenou vlastní CHAJDOU, krytým stáním a stávající rekreační chatkou prarodičů
Pomocí citovaného urbánního řešení byl vtažen do hry i těžce využitelný, značně svažitý terén pozemku a uvolnil se tak cenný prostor na rovinaté ploše.
Kompozičně- podélně orientovaná skladba 3 hlavních na sebe kladených materiálově odlišných objemů- spodní suterénní patro, na něm vykonzolovaný objem hlavního nástupního podlaží a následně završení lomenou střešní konstrukcí vymezující prostor podkroví- galerie.
Vnější vzhled je určen kombinací větrané fasády s obkladem sibiřským modřínem, zateplovacího systému se stěrkovou omítkou, žárově zinkovaných zámečnických prvků, titanzinkové falcované střešní krytiny, extenzivní zelené střechy a dřevěných oken.
Rodina, která objekt nyní využívá, jako víkendový dům, zde nalézá zázemí pro odpočinek v podobě obytného prostoru s vestavěnou kuchyňskou "budkou" a jídelnou, 2 ložnic, 2 koupelen, vrchní galerie- "střílny" pro hru dětí či přespání návštěv a technického zázemí vč. skladu. Jak společenská zóna na úrovni 1.NP, tak i obě ložnice klidové zóny v 1.PP mají přímý výstup přes krytou pobytovou terasu na terén. Krakorec s obytným prostorem a proskleným nárožím skýtá výhledem do zahrady a "údolí" s jezírkem.

Konstrukční řešení
Suterénní část jako tradiční zděná zakončená monolitickou stropní deskou, na které je potom vystavěna vrchní část formou rámové dřevostavby. Nízkoenergetický standart.
0 comments
add comment

more buildings from Karel Janča