Rodinný dům v Klentnici

Rodinný dům v Klentnici
Spolupráce:Dalibor Borák
Zahrada: Lucie Vogelová, terra florida
Projekt:2014-17
Ročník:2017
Užitná plocha:210 m2
Zastavěná plocha:190 m2
Plocha pozemku:1090 m2


Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Vinařská vesnice na úpatí pálavských vrchů u nádrže Nové Mlýny má jedinečný charakter, který se snaží svými předpisy chránit Správa CHKO. Obdobné předpisy však ignorují současné možnosti a často vyžadují až repliky lidové architektury.
Majitelé si přitom přáli dům s rovnou střechou, měli mimo jiné velké nároky na parkování, přáli si garáž pro motorku a kancelář na přízemí a přitom chtěli bydlet na jednom podlaží se vstupem na zahradu. Díky terénu byly jejich požadavky stoprocentně splněny, a to i včetně stavby tradiční formy se sedlovou střechou, kterou vyžadovalo CHKO. De facto jsme navrhli domy dva.
Spád pozemku umožnil samotný rodinný dům zapustit do svahu, navrhnout jej s rovnou střechou a všechny obytné místnosti napojit na zahradu. Okouzlily nás vápencové zdi, které se ve vesnici vyskytují nejen u vinných sklepů, proto jsme tento materiál v průčelí domu použili. Lemuje velkoformátové prosklení, které svým přesahem chrání železobetonový strop a atika.
Na uliční úrovni, která je o celé patro výše, se na ploché střeše vytvořil dostatečný prostor pro parkování aut. Garáž pro motorku, vstup do domu a kancelář s výhledem na vinice a vodní nádrže dostala archetypální formu, tak, aby splňovala požadavky CHKO a tvarově zapadla do vesnické struktury. Její soudobý výraz jsme dosáhli abstraktním pojetím; materiálově jsme sjednotili střechu i fasády do černého plechu.
Obě formy se vzájemně doplňují v jeden kompoziční celek. Konstrukčně se však jedná o dva samostatné celky. Nosnou část spodní části tvoří železobeton, který je i přiznám v interiéru. Horní stavba je z tenkostěnných ocelových profilů.
Dům v Klentnice je trochu jako vinný sklep. Obklopený vinicemi se před rozpálenými paprsky slunce chrání úrodnou zeminou. Je prostý a syrový v materiálech, ale přitom útulný, aby si v něm člověk mohl vychutnávat život a plody přírody.
Vybavení interiéru je na míru majitelům, s návrhem zařízení a dekoracemi pomáhala jejich dcera designérka Kristýna Slezáková.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chvála
ivana
03.08.17 09:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Stempel & Tesar architekti