Rodinný dům

Rodinný dům
Spolupráce:Jiří Václavů, Jana Štefuráková, Milan Bulva
Projekt:2011 - 2012
Realizace:2012 - 2013
Zastavěná plocha:178 m2
Obestavěná plocha:1583 m3


Při realizaci tohoto unikátního projektu se sešel již vyladěný tým, jež spolu v minulosti už několikrát stavěl. Osvícený a velice poučený investor, který přesně věděl, čeho chce svou stavbou dosáhnout, zkušený architekt schopný flexibilně reagovat na všechny zvláštnosti a specifika zadání a zhotovitel, kterého stavění baví.
Dům stavěný v souladu se zásadami nadčasovosti a dlouhodobé udržitelnosti, přinesl do lokality ducha 21.století.
Jeho charakter v nemalé míře diktuje opláštění černofialovými fotovoltaickými panely, které pokrývají i přilehlé přístřešky a vyrábějí potřebnou elektrickou energii. Neosluněné části domu jsou pak pokryté trvanlivým předzvětralým TiZn vlnitým plechem. Kombinace těchto vysoce funkčních materiálů s pohledovým betonem opěrných stěn, modelujících krajinu pozemku a dřevěných hradeb i teras tvoří nezaměnitelnou individualitu této stavby.
Interiér je také zpracovaný z vysoce kvalitních, převážně přírodních materiálů, které nebude potřeba v průběhu dlouhého života stavby vyměňovat.
Svažitý terén pozemku, stoupající od ulice nahoru, nadiktoval výškové zasazení objektu s jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. Suterén se tak obnažuje na východní straně ulice a nabízí přímý bezbariérový vstup do domu a garáže. Vstupní dvůr na úrovni ulice, téměř celý krytý lehkým přístřeškem, zkrášlený obvodovou zelení, může posloužit jako místo pro hry dětí, sportování, důstojný přijímací prostor, ale zároveň jako příležitostné stání pro auta návštěv.
Opěrná stěna z pohledového betonu, prodlužující průčelní vstupní fasádu, porostlá popínavou zelení, drží terén osluněné zahrady na úrovni hlavního obytného podlaží, a napomáhá tak nezbytnému efektu propojování interiéru a exteriéru. Terén okolo domu je dlouhými rampami modelován tak, aby zde nevznikaly žádné překážky plynutí pohybu po zahradě, ani pro strojovou údržbu.
Ve vstupním podlaží suterénu tedy najdeme všechny praktické funkce. Na garáž navazuje především vstupní hala, ale taky dílna a domovní strojovna, sdružující tepelná čerpadla, elektroinstalaci i technologii bazénu. Najdeme zde i bohatě naddimenzované skladové prostory, které mohou být kdykoli adaptovány na všemožné rezervní funkce, které by bylo v budoucnosti v dome možné vytvořit.
První nadzemní podlaží je z velké části volně plynoucím hlavním obytným prostorem, propojeným s kuchyní. Rozletu obývacího pokoje přispívá i celoprosklený severozápadní roh, vedoucí výhledy do volné zeleně. V tomto podlaží najdeme i hospodářskou místnost za kuchyní, sociální zázemí a hostovský pokoj. Okna na celou výšku podlaží, otočená směrem na jižní stranu, umožňují plynulé propojení s hlavní jižní zahradou, do níž je zasazen i přelivový bazén s kamennou krajinou. Přístřešek u bazénu (krytý fotovoltaickými panely) tvoří další jakousi venkovní místnost.
Designový charakter tohoto patra moduluje především zářivě bílá mramorová podlaha, která byla jedním ze základních zadání klienta. Vysoká nadčasovost a praktičnost tohoto materiálu je doplněna dubovými panely dveří, vestavěného nábytku a posuvných stěn. Do materiálového akordu pak přispívají stěny a strop z pohledového betonu a skleněné stěny, jež jsou potištěny bílým přírodním motivem stromu, vrhajícím stíny jižního slunce.

Druhé nadzemní podlaží už je klidné, rozdělené na dvě hlavní ložnice s vlastními šatnami a velkorysým sociálním zázemím. Najdeme zde i dvě pracovny. Jednu otočenou na jih s výhledem na bazénovou zahradu a druhou s dálkovým výhledem přes severozápadní prosklený roh do nedaleké lesní stráně.
V ložnicovém patře už materiálový koncept ovládá dřevo. Dubové podlahy, dubové dveřní panely a vestavěný nábytek zateplují základní přiznanou konstrukci z pohledového betonu. Koupelny jsou realizovány v oblíbeném bílém mramoru v kombinaci s potištěným sklem.
Všechna tři podlaží propojuje přímě lineární schodiště, z jehož podest se můžeme zadívat dlouhými úzkými vodorovnými okny směrem na sever, do vzdálenější zelené krajiny. Tato okna, samozřejmě, pomáhají přirozeně provětrávat celý dům.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ach jo
Michal
17.10.14 08:33
...
Daniel John
20.10.14 06:58
Hned mě napadla vila Tugendhat
takyarchitekt
21.10.14 12:18
Vtipná úvaha
vilda
21.10.14 09:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od FIALA + NEMEC s.r.o.