RK_14

RK_14
Spolupráce:Pavla Hradilová, Jana Horecká, Marek Žáček
Projekt:2015
Realizace:2015
Užitná plocha:73 m2


Průběh spolupráce: Klient nás kontaktoval z jeho tehdejšího zázemí v zahraničí se záměrem vybudovat domov v Praze. Osobně jsme se během navrhování a výstavby potkali 3 x. Poprvé v předmětném bytě, poté při odsouhlasení výběru konkrétních materiálů. Další probíhalo za pomoci videokonferencí a e-mailové komunikace. Přesto se podařilo od února do června byt nejen navrhnout, ale také zajistit výběrové řízení na dodavatele a kompletní rekonstrukci realizovat tak, aby se v létě klienti mohli nastěhovat, což se také ke spokojenosti všech zúčastněných stran stalo. Celý proces byl velkým dílem ovlivněn osvícenými investory, kteří měli neutuchající zájem dostat předloženou myšlenku v jejím plném rozsahu, což není v našem prostředí samozřejmostí. Na první pohled formální dispozice je bavila a dokázali vnímat její rafinovanost. Ovál, i prostor okolo něj, který obsahuje další místa a zákoutí s definovanými funkcemi, průhledy a tvary.

Zadání: Bydlení pro mladou čtyřčlennou rodinu, dostatek úložných prostor, oddělená kuchyně, velká knihovna, malý homeoffice, 2 x WC, zachování průchodnosti bytu.

Koncepce / prostorové uspořádání: Vzhledem k omezenému prostoru a možnostem panelákového bytu byla využita centrální pozice jádra pro snadné připojení potřebných instalací (2 x WC, další koupelnové armatury, kuchyně a pračky). V těsném kontaktu s koupelnami je navržena prostorná šatna. Celé zázemí je tak zabaleno do oválu, vloženého do středu dispozice. Nacházíme se uvnitř nebo venku, vnímáme konvexnost, či konkávnost křivek, které tak dodávají příjemnou měkkost i obytným místnostem. Kruhové motivy pak v drobných detailech prochází celým interiérem. Důležitým prvkem jsou průhledy dispozicí, jak příčné, vedené zázemím, tak podélné, které nabízí možnost vnímat oba konce bytu a pohyb obyvatel i denního světla po celém interiéru. To se díky uspořádání dostává do míst, kam dříve nemělo přístup, např. do komunikace, která je spojkou z obytného prostoru do dětského pokoje. Získání tohoto propojení, spolu s umístěním pračky a vestavěného koše na prádlo (přístupným z koupelny i z komunikace), klienti v kontextu celého provozu velmi ocenili. Děti, prádlo, blízkost kuchyně. Kuchyně, která má zrovna tak blízko ke vstupu, což všichni zůčastnění vnímají jako nesmírně praktické. Jednotlivá místa jsou tak jasně definována a zárověň zcela přirozeně propojena, čímž byt získává vzdušnost v obytných i obslužných prostorech a průchodnost, která byla nedílnou součástní zadání. Je tedy logicky jednou ze základních myšlenek projektu a je radost vidět, jak to celé funguje. Propojení funkce a koncepce je totiž samozřejmým cílem naší práce.

Vybavení a materiály: Nové dubové parkety kladené do stromečku, PUR stěrky v koupelnách, vestavěný nábytek bíle lakovný v kombinaci s borovou překližkou, černé akcenty v podobě kování na dveřích, corianová umyvadla a kuchyňská pracovní deska, bílá dřevěná okna, repasovaný nábytek a světla v kombinaci s novými kusy, obloukové segmenty z SDK.   


> recenze Adama Gebriana v Hospodářských novinách
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tý brďo!...
šakal
15.02.16 05:16
suhlasim...
rk
16.02.16 03:31
Stejný dojem
Bedřiška
17.02.16 10:19
reakce autora
Markéta zdebská
19.02.16 09:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od BY architects