Autor: MVRDV
Spoluautor: JJW Arkitekter
Adresa: Islands Brygge 32, Kodaň, Dánsko
Realizace:10.2003 - 04.2005
Náklady:21 800 000 Euro
Užitná plocha:9800 m2


zpět na článek
17 komentářů
doufam
hetzer
| 14.07.08 10:28
ze i u nas se dockame podobnych rekonstrukci misto demolic
Ujde
Meda Beda
| 14.07.08 10:28
Dobry napad. Otazkou je ovsem vyhled. V centru tubusu se mela schodiste resit navazne na sebe - vznikla by jednoducha nebo dvojita sroubovice, ktera nejen dobre vypada, ale pak se da schodiste i pouzivat. Takhle je to jen ulitba tomu, ze byt musi a ma snizenou bezpecnostni (unik) i praktickou funkcnost.
...Aby Bůh milostivě naše investory osvítiti ráčil!...
šakal
| 14.07.08 01:27
...Takhle vymazlený využití starýho industriálu je vážně potěcha (7:- ))
Skoda ze neni pripojeno nejake foto interieru bytu
A.J.K.
| 14.07.08 02:29
obe prilozene dispozice bytu jsou vytecne --- radost z bydleni je na snade.
byty
Pavel Nasadil
| 14.07.08 02:38
...do bytů jsem se nedostal. Typuji manažerské bydlení. Za 1 hodinu v pondělí ráno, co jsem byl uvnitř, jsem nepotkal živou duši. Všichni byli v práci - kolem je spousta administraček.
Pavel Nasadil
A.J.K.
| 14.07.08 02:11
dekuji za info --- vyuziji prilezitosti a zeptam se vas na jeden detail : jak to vypada s akustikou v jinak nadhernych komunikacnich tubusech --- zda konzoly schodist,pripadne kruhove galerie napomahaji akusticke pohode ? - chapu,ze za tak kratkou navstevu,zvlaste byl-li objekt prazdny jste to nemohl nijak vyzkouset,ale preci jenom - nevznika ( valcové vnitrni atrium je zastresene sklenenou klenbou ) tam efek bubnu ? - dekuji Vam za odpoved.
Akustika
Pavel Nasadil
| 14.07.08 03:11
Černé podhledy na galeriích a pod schodištěm jsou z pohltivých desek připomínajících heraklit, parapety galerií jsou z perforovaných vlnitých plechů, za nimi je zřejmě taky něco pohltivého, podlahy z černého zátěžového koberce....tichoučko tam bylo.
tichoucko
karel kriz
| 14.07.08 08:12
me zaujalo, ze to ma na zvoncich asi 250 jmen ale prostor uprostred tech sil je doopravdy uzasny.. a jeste vic ve srovnani s tim, jak maji "komunikace" reseny nove bytovky treba hned na prorejsim brehu.. chodby a schodiste ceskych panelaku jsou proti tem skoro plan libre.. a ticho tam skutecne je, mozna bych se nebal vyrazu absolutni mrtvo stejne jako v tech administrackach kolem.... a tim panoramatickym vyhledem muzete sledovat mimojine i fajn skladku naproti (jen pro doplneni toho co uz padlo, neni v tom zadna zast)

btw. dalsi zajimavy (a mozna jeste povedenejsi) pocin v kodani jsou podle me studentske koleje tietgenkollegiet od lundgaarda & tranberga.. 1, 2, 3 ... tezke nezavidet mistim studentum, kde taky muzou bydlet.. a pokryt to treba jen privydelkem z brigady
EPDF fólie - jsem z toho Jelen :-)
vasek.plansky
| 15.07.08 09:32
Chci se zeptat autora článku, případně ostatních zda-li vědí něco bližšího o té transparentní EPDF folii. Neznají ji totiž ani takové internetové autority jako google.com nebo wikipedia.org. Nápadně mi však připomíná v zahraničí pro tyto účely běžně používanou ETFE folii. Zajímalo by mne tedy, jestli jde o nový materiál s technickými vlastnostmi podobnými ETFE, nebo spíše o autorovu neznalost či překlep.

Díky
EPDF x ETFE
Petr Šmídek
| 15.07.08 09:06
Fólii ETFE pochopitelně znám. V roce 2002 jsem z ní navrhoval jeden projekt. Vaše připomínka by měla spíše mířit přímo do kanceláře MVRDV, poněvadž výraz "transparent EPDF foil roof" pochází z jejich autorské zprávy.
Však oni nám to řeknou
vasek.plansky
| 15.07.08 12:00
Četl jsem autorskou zprávu na webu MVRDV a jedná se skutečně o materiál s názvem EPDF. Zatím o tomto materiálu bohužel nikdo nic neví, kromě MVRDV samotných.
A přece ETFE
vasek.plansky
| 15.07.08 01:08
Dal jsem na radu p.Šmídka a obrátil se s dotazem ohledně EPDF folie přímo na PR oddělení kanceláře MVRDV, zde mne odkázali na dodavatele střešní konstrukce - neměckou firmu Vector Foiltec. Jejich internetové stránky uvádějí coby materiál k zakrytí atrií objektu všem velmi dobře známou ETFE folii ve třech vrstvách. Pro ty kteří jsou tak jako já fandy membránové a textilní architektury přikládám odkaz této společnosti. Kromě projektu Frøsilos je zde řada dalších zajímavých realizací.

http://www.foiltecna.com/deu/index.php3
mrazení v zátylku z prostorového účinku...
Josef Čančík
| 18.07.08 11:20
Tak jsem se právě vrátil z Kodaně. Před několika lety, když jsem tam stážoval na Akademii, jsem hned vedle bydlel a bylo mi líto, že jsem do svého odjezdu nestihl sila dokončená. Teď po letech jsem se moc těšil, až to uvidím na vlastní oči. Jde o ten typ zážitku, kdy, přestože věc znáte z fotek, stojíte v němém úžasu a vychutnáváte prostorový účinek. Fotky nemůžou zprostředkovat právě ty pocity plynoucí z jízdy výtahem, pohybu po chodištích s neustále se proměňující kompozicí, z ticha narušeného hovorem matky s dítětem... Ze všeho nejzvláštnější ale je, když procházíte spojkou z jednoho tubusu do druhého a naskytne se Vám naprosto identický obraz včetně oné koule na dně. Je to až scénografický efekt. Jako by se člověk ocitl ve vytříbené sci-fi let minulých. Kubrick anebo Hvězdné války...? A přitom člověk neztrácí jistotu, že za betonovým pláštěm válce je skvělé, příjemné a ničím nefašizující bydlení. A to i přesto, že kočárek zaparkovaný na "pavlači" opravdu vypadá nepatřičně, jako z jiného světa. Přestavba sil na bydlení je jedním z rozmarů bohaté skandinávské společnosti. Je totiž neskutečně drahé. Zvláště v dánsku souvisí se silnou vůlí udržet si připomínky kdysi významných obchodních přístavů, které nyní města metabolizují ve jménu maximalizace míry waterfrontů a jejich využití k bydlení a rekreaci. Někdy to jde tak daleko, že v případě o málo starší adaptace podobné dvojice sil v Aalborgu (užší a vyšší tubusy s byty uvnitř nikoli vně), byla po zjištění nákladů raději stržena a postavena nově, úplně stejně, ale už s bydlením. Natolik si cení jejich významu v rámci nábřeží.
webová prezentace kodaňské architektury
hoja
| 18.07.08 02:59
Spoustu dalších skvělých věcí najdete na:
http://www.dac.dk/visEmneside.asp?artikelID=1571
ucta
hetzer
| 18.07.08 02:02
k tradici. to je to co oni maji a co nam tu chybi.
Paradox
Jana Koziol
| 18.07.08 07:47
Ano, stavba je na pohled velmi pěkná, ale divili by jste se jaký malý zájem o byty v této stavbě v Kodani s porovnání s ostatními byty je.
proporce...
libor mládek
| 18.07.08 09:29
jedine, co me mrzi je, ze se zmenou funkce take prisla zmena meritka (proporci)... i kdyz po propojeni obou hmot uz je zvetseni obvodu dost nepodstatne....
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve vyjímečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.

Více staveb od MVRDV