ASGK CENTRE

ASGK CENTRE
Spoluautor: Andrea Betinová
Spolupráce:Hana Panochová, Zuzana Krajčiová, Peter Hričovec
Adresa: Vídeň, Rakousko
Projekt:podzim 2012
Realizace:nerealizováno, studie


Analýza místa
Nový koncept komunitního centra je situován v širším centru Vídně ve čtvrti s početnou populací přistěhovalců a s pouhými 2% zelených ploch. Na zelenou Vídeň je to překvapivě málo. Nedaleko od komunitního centra se nachází studentské koleje. Další významnou skupinu obyvatel tvoří senioři. Naproti budoucímu centru se nachází parčík s kostelem a tramvajová zastávka, což samo o sobě znamená výbornou lokaci pro prostor určený k setkávání se lidí – zejména obyvatel dané čtvrti.

Výchozí stav
Stávající prostor je členěn na dvě části - přední a o půl patra zvednutou zadní část, které jsou propojené úzkým krkem s přímým schodištěm. Při navrhování jsme si kladli otázku jak eliminovat výškovou i optickou bariéru mezi nimi, aby prostor návštěvníka lákal jít dál. Jak proměnit tuto slabinu ve výhodu? Postupně, na základě analýz stávajících prostor, dále demografického průzkumu čtvrti a myšlenky o komunitě, vzniknul základní koncept abstraktní krajiny prostupující prostorem, která plynule propojuje obě části.


Koncept
Jedná se o experimentální prostor, ve kterém jsou finanční služby pojímány jinak, netradičně a jsou součástí konceptu komunitního života městské části. Maximální flexibilita umožňuje různorodé použití prostoru.
Inspirací pro vytvoření architektonického konceptu byl příběh „Výlet do Rakouských Alp“. Takže úpatí hor tvoří lounge s občerstevním, výlet pokračuje zúženým prostorem kaňonu s korytem potoka, zadní vyvýšenou část interiéru tvoří cíl – obzor s vrcholky hor.
A protože pro Rakušany je typický zápal pro ekologii je interiér navržen taktéž z ekologických materiálů. Je to kombinace materiálů na přírodní bázi jako je dřevo a 100% recyklovatelné materiály s certifikátem „Cradle-to-cradle“ jako je například BUZZI FELT.

Funkční uspořádání/ flexibilita
Prostor je rozdělen do tří zón. Vepředu jdou situovány dvě - samoobslužná zóna s bankomaty a nočním trezorem a dále lounge se samoobslužnou kavárnou, ve kterém je komunikace mezi poradcem a klientem méně formální. Třetí v zadní části tvoří jednotlivé tematicky zaměřené kiosky (poradenské pracoviště), ve kterých jsou poskytovány finanční služby a služby „Concierge“. Prostor dále slouží aktivitám typu „Creative mornings“. Ve večerních hodinách se díky své flexibilitě a zázemí prostor mění podle typu dané aktivity (například malé divadelní vystoupení dětí z uměleckých škol, dále setkání seniorů, degustace vín, jazzový koncert atd.)

Our concept contains new design based on:
  • Abstract landscape = inspiring and stress free area
  • Unique wall structure with an integrated furniture
  • Multi-purpose staircase as a creek bed
  • Different floor levels = semi discreet area
  • Red line = navigation that orbits branch
  • As flexible as possible
  • Welcoming façade
  • Various types of seating area
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Klobouk dolů, palec nahoru!
iha
20.12.12 03:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.