Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Oscar Niemeyer v Niterói [BR]

Město Niterói se nachází přibližně 17 km od "city" Ria de Janeiro, se kterým je spojené mostem Rio-Niterói (oficiální název - most prezidenta Costa e Silvu) otevřeným v roce 1974. Denně se po něm přepraví v obou směrech přibližně 140 000 automobilů. Ve městě žije cca 500 000 obyvatel a nachází se tu Federální univerzita [UFF]. V roce 1991 byl Oscar Niemeyer vyzván primátorem města Niterói zhotovit projekt pro Muzeum současného umění. Architekt akceptoval výzvu a po úspěšné realizaci přišel primátor města s ideou vytvořit sérii budov od moře k muzeu. Tento soubor budov byl později pojmenován jako "Niemeyerova cesta". Níže popsané čtyři budovy jsou součástí předpokládaných jedenácti realizací. Jejich společný jmenovatel je bílý vzhled budov s ladnými křivkami a točité rampy, které "zavinují" mnoho návštěvníků do svých útrob.

MAC de Niterói [Museu de Arte Contemporanea, 1996] - Muzeum současného umění

"Jak jednoduché je vysvětlit vznik tohoto projektu. Pamatuji se, když jsem přišel na to místo. Moře, hory Ria, nádherný výhled, který jsem musel zachovat. Vznesl jsem se nad tím místem s představou budovy kruhové formy, kterou podle mě ten prostor potřeboval. Studie byla připravená a rampa, která vede návštevníky do muzea, završila můj projekt." O.N. 1996, (volný překlad autora textu)

Realizace čtyřpodlažní budovy trvala 5 let a na její výstavbě se účastnilo 300 pracovníků. Bylo použito 3.200.000 m³ betonu, což stačí k vybudovaní 10-podlažní stavby. 16 metrů vysoká budova se střechou o průměru 50 metrů stojí na kruhové podnoži (tubusu) o průměru 9 metrů. Podnož je založená na 2 metry vysokém základě. Podnož je umístěná ve středu 60 centimetrů hlubokého bazénu s vodou o ploše 817 m², ve které se odráží hmota muzea. Exteriérová betonová rampa s červeným nátěrem o délce 98 metrů navádí návštěvníky do interiéru muzea. V prvním podlaží je umístěná recepce a administrativa. V druhém podlaží se ve středu nachází hlavní, dvojpodlažní centrální prostor po obvodě obklopený menšími jednopodlažními galeriemi, které jsou přirozeně osvětlené maxpanoramatickým oknem (pásové okno na celou výšku podlaží po celém obvodě objektu) umožňujícím výhledy na záliv a Rio. Kruhovým schodištěm je zpřístupněno třetí podlaží "obvodových" jednopodlažních galerií, které však už nemají přirozené osvětlení a obvodová stěna je plná. V podzemním podlaží se nachází auditorium pro cca 60 lidí a restaurace.

Teatro Popular [2007] - Divadlo

Dokončení stavby se oproti původnímu plánu prodloužilo o 8 let a z finančních důvodů se musely v návrhu provést četné změny.
Divadlo s celkovou plochou 1000 m² stojí na základové desce o rozměrech 480 m², která tvoří střed areálu o velikosti 17 000 m².
Hlavním prvkem stavby divadla je velká zakřivená střecha z betonu natřeného bílou barvou, u které konce jakoby vyrůstaly ze země a zabalují do sebe auditorium a přilehlé prostory. Z přízemí vede exteriérová, vstupní točitá rampa do druhého nadzemního podlaží, kde se pod vlnou z betonu nachází foyer (po stranách otevřená hala) o ploše 500 m², ze kterého se vstupuje do auditoria pro 400 lidí. Foyer a šikmá část auditoria překrývají jinak otevřený prostor v přízemí (lobby), kde se konají jednání, prezentace a promítání. Tyto "vnější" prostory lobby a foyer jsou navíc navzájem propojeny na bílo natřeným betonovým točitým schodištěm. Otevřené prostory umožňují návštěvníkům vnímat celou budovu v kontextu okolní krajiny, zálivu Guanabara a pobřeží města Niterói a výhledů na Rio de Janeiro.
Jeviště auditoria slouží především pro menší aktivity, jako jsou divadelní hry, přednášky a menší koncerty. Jeviště je však víceúčelové. Na zadní stěně jeviště se nacházejí posuvné na červeno natřené hliníkové dveře v ocelovém rámu o rozměrech 5x10 metrů, které je v případě potřeby možné otevřít do volného prostoru za budovou a zpřístupnit tak jeviště pro velké openair koncerty pro 10 000 lidí. Na západní straně auditoria je dvojitá prosklená fasáda, která umožňuje výhledy z interiéru směrem k zálivu. Fasáda, která sestává ze dvou 10 mm skel mezi kterými je struktura z hliníkových profilů ve tvaru šestiúhelníků, splňují termo-akustické požadavky a zároveň tvoří stínící systém. Východní fasáda je plná a z exteriéru obložená žlutými keramickými obklady na kterých jsou znázorněné kresby ženských postav (ladné křivky žen jsou častým inspiračním zdrojem architekta).

Estacao Hidroviária de Charitas [2004] - Přístav osobní lodní dopravy Niterói-Rio

Jsou dvě možnosti, jak se z Ria dostat do Niterói. Automobilovou dopravou po mostě o délce 14 km, anebo pomocí lodní dopravy z náměstí Quinze de Novembro v centru Ria de Janeiro (20-minutový výlet s nádherným výhledem na Rio).
V přízemí budovy s kruhovým půdorysem se nacházejí pokladny a terminál, který je spojený s lodí pomocí proskleného pontonu s eliptickým průřezem. Na druhém podlaží, přístupném vnější točitou rampou, se nachází prosklená hmota z tmavého skla ve tvaru komolého kuželu, ve které je umístěno café a restaurace. Během slunečních dní je prosklený pavilón v pravidelných intervalech ochlazován proudem vody, který stéká po fasádě. Kolem prosklené hmoty je terasa, která rozšiřuje obslužné prostory restaurace do exteriéru a umožňuje návštěvníkům výhledy na záliv a okolní krajinu.

Museu do Cinema Brasileiro [2008] - Muzeum brazilského filmu

Stavba je těsně před dokončením a zatím není zpřístupněna pro veřejnost. Veškeré informace o této budově jsou zatím téměř nedostupné. Základním elementem budovy je bílý prohnutý hranol, kopírující zakřivení přilehlé komunikace, ležící na sloupech ve tvaru jehlanů v parteru. Parter je částečně otevřený a ve střední části půdorysu se nachází Niemeyerovo oblíbené bílé betonové točité schodiště, spojující otevřený parter s nadzemními podlažími institutu. Na konci stavby se na kruhovém půdorysu nachází nadzemní garáže přístupné točitou rampou.

Autoři textu: Peter Malaga, Stella Boeachat Cordeiro
Autor fotografií: Peter Malaga
Zdroj: Peter Malaga, Stella Boeachat Cordeiro
Vložil: Jan Kratochvíl, 30.09.08 00:30
Návštěvnost: 22289 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Viktor Vlach 30.09.08 12:32
jiz nemohu dal? david kopecky 30.09.08 22:36
60. léta Vích 01.10.08 10:07
...Že jo!... šakal 01.10.08 11:55
krivky... V.T. 01.10.08 12:54
okoukanost Vích 01.10.08 20:09
...No,... šakal 01.10.08 22:15
vytěsňování Vích 01.10.08 23:17
...No jo...Graz!... šakal 02.10.08 00:45
? Vích 02.10.08 14:05
...Mno,... šakal 02.10.08 16:42
Aha, Vích 02.10.08 21:30
moudro abakus 02.10.08 23:15
...Ježkovykoule, abaku,... šakal 03.10.08 06:20
emoce... abakus 03.10.08 09:33
Chi, chi, chi...(7;- )) šakal 03.10.08 11:01
moudro definic Vích 03.10.08 11:26
re chichi Vích 03.10.08 11:27
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.