Vítězný návrh 'A Room for London' od Davida Kohna a Fiony Banner

Zdroj
Living Architecture
Vložil
Petr Šmídek
26.02.2011 18:45
David Kohn Architects

Společný projekt londýnského architekta Davida Kohna a umělkyně Fiony Banner se prosadil v silné konkurenci přibližně 500 soutěžních návrhů na ztvárnění samostatně stojícího apartmánu na střeše koncertní síně Queen Elizabeth Hall (Hubert Bennett, 1967) na South Bank v těsném sousedství brutalistního Royal National Theatre (Denys Lasdun, 1976).
Ateliér Davida Kohna byl jedním ze čtyř finalistů užšího kola, do něhož se kromě trojice londýnských kanceláří probojoval také liberečtí mjölk architekti. Vítězný návrh Davida Kohna s Fionou Banner má představovat loď usazenou na střeše, která si sem připlula odpočinout. Dřevěná 'parník' na břehu Temže bude plný výklenků a štěrbin. Jakmile hosté dorazí 'na palubu', je vztyčena vlajka a návštěvníci jsou vyzváni, aby svoje zážitky během pobytu zaznamenali do 'lodního deníku'. K pobytu budou vyzváni různí umělci, spisovatelé a kulturní komentátoři, kteří budou svoje pocity zaznamenávat prostřednictvím textů, obrazů, online odkazů nebo internetového vysílání.
Zbývající tři finalisté předložili následující projekty: Charles Barclay navrhl pozlacenou hliníkovou místnost, která se mohla otáčet a nabídnou obyvatelům různorodé výhledy na město, studio Becher přišli s řadou organicky propojených vejčitých místností a Šeptající dům od mjölk architekti se inspiroval střešními billboardy.
Dočasná instalace 'A Room for London' bude součástí 'kulturní olympiády' London 2012 Festival. Otevření projektu je naplánováno až 1. ledna 2012, ale rezervovat si pokoj půjde již od 8. září 2011 (pouze na jednu noc).

Více informací >
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vs. mjölk
Roman Ehl
11.03.11 03:57
zobrazit všechny komentáře

Související články