Přednáška Cesare Peerena v pondělí na FA ČVUT

Zdroj
Barbora Seifertová, FA ČVUT
Vložil
Tisková zpráva
25.11.2010 20:05
2012Architecten

Přednáška

Cesare Peeren: Superuse - Constructing new architecture by shortcutting material flows


FA ČVUT, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice, posluchárna C210
v pondělí 29. 11. 2010 od 18.00 hod.

Přednáška je součástí přednáškového cyklu Ekologie vs. Architektura, který pořádá Fakulta architektury ČVUT.

Skupina mladých rotterdamských architektů propaguje pod vedením Cesara Peeren (41) již řadu let aktivně užívání recyklovaných materiálů ve svých stavbách. Výrazně se odlišují od přístupu Michala Reynoldse, amerického architekta, který už po léta staví poněkud kuriózní domy z recyklovaných velmi levných materiálů.

Již od začátku své kariéry bojovali se zásadním problémem v tom, že znovu-užívání materiálu odmítaly stavební firmy s odkazem na nemožnost záruk. Od samého začátku tedy pracovali na nové metodice. Vyvinuli pro tuto strategii termín „superuse“ a publikovali pod tímto jménem objevnou knížku. Jejich web site www.superuse.org se stala místem setkání a výměny názorů mnoha mladých designerů a architektů.

Skupině 2012 se poprvé podařilo v Enschede, ve čtvrti zničené explozí muniční továrny Rombeek, realizovat velký samostatný rodinný dům, který se skládá z více než 60% z recyklovaných materiálů. Většinu užitých materiálů, jako kupř. ocelové části starých textilních stavů (pro nosnou konstrukci) nebo dřevěná prkna z použitých cívek na kabely (pro obklad fasády), získali v bezprostředním okolí stavby a pak je jednoduše upravili pro použití na staveništi. Tím nebylo třeba množství stavebních materiálů
nakupovat a ušetřilo se i na energii na jejich dopravu. Objevili pro sebe fakt, že recyklování znamená pracovat otevřenou metodou, nebránit se náhodě a tvořivým improvizacím, které vedou k originálním výsledkům.

Více ZDE
0 komentářů
přidat komentář

Související články