Sídliště v texaském El Paso od OFIS arhitekti

Vložil
Petr Šmídek
11.04.2010 07:30
Rok Oman
Špela Videčnik
OFIS arhitekti

Slovinská kancelář Ofis představila projekt ekologického bydlení do texaského El Paso, připomínající dvě ptačí hnízda vsazená do prérie. Dvoufázový návrh pojmenovaný „Dvě hnízda“ rozděluje pozemek na dvě rovnoměrné části. Zatímco na jižní polovině má vzniknout obytný soubor, tak v severní části je zamýšleno obchodní a smíšené využití.
Čtyřpodlažní sídliště je orientováno tak, aby bylo chráněno před větrem a přímým sluncem (El Paso je přezdívané “Slunečním městem“). Byty se sdružují kolem centrálního náměstí, uskakující terasy a předsazené lodžie rozehrávají fasády z vnitřních i vnějších stran a napomáhají v lepší ochraně obytného souboru, který je tvořen dvěma různými typy bytů: 52 jednopokojových a 14 dvoupokojových jednotek. Kromě toho budou obyvatelům k dispozici společná prostranství jako gril, fitcentrum a lázně.  
Při navrhování venkovního prostředí se architekti nechali inspirovat přírodou v okolí El Paso. Nová topografie pouštní krajiny má za úkol ochraňovat vnitřní dvory před okolní výhní. Jednotlivé rampy a výškové úrovně jsou mezi sebou odlišeny pestrou kombinací kamenů, písku a štěrku různých barev a textur. Pro zelené části byly vybrány rostliny, které nevyžadují téměř žádnou péči a nemusí spoléhat na umělé zavlažování. Pouštní zahrady tvoří především kaktusy, palmy a suchomilné rostliny.

 
0 komentářů
přidat komentář

Související články