Josep Lluís Mateo: Znovu objevíme barcelonský model

Zdroj
La Vanguardia 15.12.2009; překlad Michaela Dlouhá
Vložil
Petr Šmídek
27.02.2010 17:45
Josep Lluís Mateo
mateo arquitectura

Barcelonský institut architektury je instituce založená na interakci mezi akademickým výzkumem, odbornou praxí a snahou o šíření architektury. Své místo má mezi školami architektury a architektonickou praxí.
BIArch je laboratoř nových způsobů myšlení a práce v současných energetických, technologických a ekonomických podmínkách
Barcelonský institut si klade za cíl stát se místem setkání, které bude referenčním bodem v globalizovaném světě.

foto: Ana Jiménez

Rozhovor s Josep Lluís Mateo
Barcelona upevnila své místo ve světě globální architektury díky novému studijnímu centru a  nakladatelské skupině.
Barcelona potvrdila svou pozici ve světě architektury založením Barcelonského institutu architektury (BIArch) a také tím že, že Actar se stal největší ediční skupinou na světě, vydávající architektonické publikace,  poté co získal nakladatelství Birkhäuser.
BIArch, který udělí své první tituly v říjnu 2010, se zrodil jako mezinárodní bytost s výlučným posláním, kterým je činnost na pomezí akademického výzkumu, specializovaných praktických úkolů a šíření architektury. Institut sídlí v  Barceloně, ve městě, které založilo svou nynější architektonickou prestiž během přeměn probíhajících při přípravě Olympiády v roce 1992. Barcelona je, jak říká Josep Lluís Mateo, prezident  rady institutu BIArch, předurčena  znovu objevit slavný „barcelonský model“ architektonického a urbánního rozvoje.

Čím může Barcelona přispět ke světové  architektonické diskuzi?
Barcelona je spojená s olympijským úspěchem. Výstavba Fóra, která je více ceněná v zahraničí než zde, byla  posledním záchvěvem Olympiády. Poté už tyto signály utichly.

Chcete říci, že model Barcelona je vyčerpaný?
Je třeba jej znovu objevit. A my to uděláme. Model Barcelona, tak jak mu rozumíme, je starý 25 let. Současnost je odlišná: nyní  žijeme v „nemodelové“ situaci. Politici stále aplikují strategické postupy, ale zůstali jsme bez vizí.

Je použitelný tento postup pro úpravy Diagonály?
To je dobrý příklad. Nemá smysl mluvit o důležitých projektech, pokud to děláme v podřízenosti tomu politickému.  Musíme přestat používat architektonické projekty jakožto zbraň k nahlodání soupeřů, a navrátit se do intelektuálního prostředí a k akademické debatě.

Není riskantní odstartovat diskuzi o světové  architektuře na základě modelu Barcelona v době krize?
Občas zde převažuje autodestrukční ovzduší, se kterým nesouhlasím. Myslím si, že vyčerpání  modelu je stimulující, lákavé a proto jsou důležité projekty jako je BIArch, které jsou nezávislé a globálně zaměřené.

Dovolte mi naléhat: není riskantní uvádět Barcelonu jako těžiště debaty ve chvíli, kdy se jako model musí znovu vzkřísit?
Architektonická barcelonská minulost má hlubší tradici než je „model Barcelona“, který nám  zanechává skvělý kulturní odkaz.
Navíc krize není místní, je světová. Ve Španělsku jsme to věděli. A Dubaj to zrovna potvrdila. Ekonomická bublina  praskla; ikonická architektura byla její slupkou  a nyní zmizela spolu s bublinou. Formy již nevládnou. Architektura se musí vrátit k  prostoru, materiálu, světlu, pocitům a logice.

Jaký je cíl BIArchu?
Být světovým referentem. Počítáme se spoluprácí s nejlepšími profesionály v Evropě, Americe a Asii. Naším ideálem je studijní program založený na vzdělávání a ideové dílně v předmětu architektury, urbanismu, energie, myšlení a digitálního světa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články