V bývalých kasárnách v Havlíčkově Brodě vznikly byty

Vložil
ČTK
26.02.2010 11:40
Havlíčkův Brod

OK PLAN ARCHITECTS

Havlíčkův Brod - V bývalých armádních kasárnách v Havlíčkově Brodě bylo dokončeno pět bytových domů se 78 nadstandardními byty. Za 180 milionů korun je vybudovala společnost Ross Holding, jíž patří celý areál v  Čechovce. Zájem o byty zbrzdila hospodářská krize, prodána zatím byla asi čtvrtina, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Zdena Stryková. Kvůli krizi se pozastavily plány podniku na přestavbu někdejších armádních budov na hotel a kongresové centrum.
    Projekt na novou obytnou část s názvem Villa Park Čechovka, který zpracoval ateliér humpoleckého architekta Luďka Rýznera, vznikl ještě v době velké poptávky po bydlení. Počítá se v něm celkem s osmi bytovými domy, v nichž bude 113 nadstandardních bytů s rozlehlými terasami a podzemními garážemi. Pokračování výstavby bude záviset na vývoji trhu s nemovitostmi. "Letos to určitě nebude," řekla Stryková.
    V bývalých kasárnách Karla Havlíčka Borovského jsou zatím užívány kanceláře a ubytovna. V kulturním domě funguje klub Čechovka - koncerty a divadla loni navštívilo kolem 10.000 lidí. Nově byly v areálu postaveny dvě logistické haly.
    Hotel s bazénem by měl vzniknout přestavbou ubytovny, kongresové centrum je plánováno z kulturního domu a přilehlé administrativní budovy. Na oba projekty s celkovými náklady přes 200 milionů korun chtěl Ross sehnat evropské dotace. "Kvůli krizi jsme to odložili. Tím, že se zpomalil prodej bytů, nemáme teď na tyto projekty vlastní kapitál," řekla Stryková.
    V Brodě zpomalila hospodářská krize také prodej pozemků pro podnikání ve druhých bývalých armádních kasárnách u letiště, která teď patří městu. Zatímco před třemi lety musela radnice odmítat desítky uchazečů, loni nemohla najít vhodné kupce pro zbývajících sedm celků. Někteří vážní zájemci od investice odstoupili se zdůvodněním, že nesehnali úvěr.
0 komentářů
přidat komentář

Související články