Foreign Office Architects se rozcházejí

Zdroj
Architectural Record
Vložil
Jan Kratochvíl
20.12.2009 12:40
Farshid Moussavi
Alejandro Zaera Polo
Foreign Office of Architecture FOA

FOA, architektonický ateliér s mnoha úspěchy ve světových soutěžích, bude rozpuštěn, poněvadž jeho zakladatelé-manželé se po více jak deseti letech manželství rozvádějí. Ateliér založili v roce 1995 Alejandro Zaera-Polo ze Španělska a v Íránu narozená Farshid Moussavi. Manželský pár se seznámil během praxe v Koolhaasově OMA.
      Během čtrnáctiletého působení na světové scéně získal ateliér řadu ocenění. Do povědomí veřejnosti se dvojice architektů zapsala vítězstvím v soutěži na přístavní terminál v Yokohamě (1995; 2000-02). Projekt byl vystaven v britském pavilonu na benátském Bienále 2004 a získal četná uznání a ocenění. Britský kritik architektury, Jonathan Glancey, poznamenal: "Přístav v Yokohamě ukázal, že můžete vytvořit krajinu ve městě. FOA začali vytvářet inovační architekturu, která nebyla nóbl. Podařilo se jim postavit dům, o kterém se doposud pouze mluvilo. Zpráva o jejich rozchodu je velmi smutná."
      Ateliér v současnosti pracuje na velkých zakázkách: rekonstrukce nádraží v Birminghamu, O2 Aréna v Greenwichi a Ravensbourne College. Menší projekty jsou zpracovávané pro klienty z Koreje, Malajsie a Evropy. Přes 30 stálých zaměstnanců si novou práci hledat nemusí. Oba partneři v těchto dnech zakládají vlastní kanceláře a kromě zaměstnanců si rozdělí i stávající zakázky.
      Podrobnosti rozchodu stále nejsou známy a ani jeden z partnerů nechce situaci veřejně komentovat. Aktuální informace podávají pouze právníci architektů. Jisté je pouze to, že práce na zakázkách pokračuje, stejně tak jako profesorské působení obou architektů (Zaera-Polo na Yale a Princetonu, Moussavi na Harvardu).
0 komentářů
přidat komentář

Související články