Španělský pavilon pro šanghajské Expo 2010 od EMBT

Zdroj
EMBT
Vložil
Petr Šmídek
05.12.2009 21:00
EMBT Arquitectes Associats

Projekt španělského pavilonu získal barcelonský ateliér EMBT, když v lednu 2007 porazil zbývajících sedmnáct soutěžních návrhů. Pavilon, jehož výstavba je nyní v plném proudu, má podle autorů vytvářet symbolický most mezi Španělskem a Čínou. Svým vzhledem má pavilon odkazovat na čínskou tradici ratanových košů. Prostřednictvím tohoto ekologického materiálu se architekti pokouší o spojení tradice se současností. Různě stočená zlatá stěna z ratanu vytváří uvnitř dva větší a několik menších dvorů využívaných jako výstavní plochy.
Pavilon se skládá ze tří částí nebo také tří časových období. První část „Od přírody k městu“ se zaměřuje na předhistorické období, druhý díl s názvem „Od města našich rodičů až do dneška“ se dívá na město naší předchozí generace a současnost a ve třetím období „Od našeho města k městu příští generace“ se dívají na budoucí život ve městě.
Ačkoli byla zatím dokončena pouze hrubá stavba, tak se autorům podařilo za jejich rozvlněnou ocelovou konstrukci získat již několik mezinárodních ocenění. Slavnostní otevření španělského pavilonu za 17,8 milionů Euro je přichystáno na květen 2010.
0 komentářů
přidat komentář

Související články