Radní v Brně schválili budoucí podobu Zelného trhu

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
05.08.2009 00:15
Brno

RAW

Brno - Brněnský Zelný trh - jedno ze tří hlavních městských náměstí - má méně sloužit parkování a víc setkávání lidí. Počítá s tím připravovaná rekonstrukce. Městští radní dnes schválili, že prostranství se bude upravovat podle návrhu architekta Tomáše Rusína a jeho Atelieru RAW. Zároveň mu zadali, aby studii víc rozpracoval, řekl dnes ČTK primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD).
    Na Zelném trhu se 700 let prodává ovoce. Obnova náměstí má na této tradici stavět, ale zároveň chce vyjít vstříc i člověku, který na náměstí přišel za historií, památkami, nebo jím jen prochází. Ubude tak parkovacích míst, protože stojící auta podle autorů návrhů dojem z prostranství poškozují. Naopak zlepšit se má přístup k přirozené dominantě náměstí - kašně Parnas. V čase trhů je dnes tak obložená stánky, že je obtížné se k ní dostat.
    Aby stánky chodcům v pohybu náměstím nevadily, mají se jinak uspořádat. Postavení každého z nich by měl v budoucnu vyznačovat bronzový bod zapuštěný v  úrovni dlažby. Body budou číslované. "Vznikne tak jednoduchý systém zpřehledňující systém pěších tras v náměstí," stojí v dokumentu architektů. Změnit by se měla i podoba stánků. Tvořit je má skládací hliníková konstrukce opláštěná tropickým dřevem, doprostřed bude možné umístit čtvercový slunečník. Konstrukci navrhli architekti tak, aby ji bylo možné snadno rozebrat a stánky odvézt.
    Výrazně změnit by se měla také plocha před Moravským zemským muzeem. Stavbaři by ji měli rozdělit do tří stupňů vyrovnávajících spád a vytvořit tam odpočinkové zákoutí se stromy, lavičkami a třemi jednoduchými fontánami. "Vzniklo by tak odpočinkové místo umožňujícím chodcům na náměstí spočinout, sledovat ruch trhu, případně konzumovat zakoupené ovoce," uvádějí autoři studie.
    Radnice proměnu Zelného trhu plánuje dlouho, nechala si za tím účelem zpracovat i průzkum, jak lidé náměstí vnímají. Většina chválila jeho kašnu, trhy a také hemžení a typický ruch, který rynku dodává specifickou atmosféru. Při otázce, co lidem na trhu nejvíc vadí, ukázali tři ze čtyř respondentů na zaparkovaná auta. Názory lidí nová úprava zohledňuje.
    Podle Macka nyní architekti projekt dopracují - precizně v něm stanoví například úpravu povrchu náměstí a umístění parkovacích míst, která tam zůstanou. Termín zahájení stavby zatím není známý. Město teď v investicích bude škrtat, protože počítá na příští rok s nižšími příjmy z daní.

0 komentářů
přidat komentář