Fakulta humanitních studií UK bude mít asi nové sídlo

Vložil
ČTK
08.07.2009 12:30
Praha

Kuba & Pilař architekti

Praha - Nové sídlo Fakulty humanitních studií (FHS) chce Univerzita Karlova vybudovat z bývalé menzy. Zatím žádnou vlastní budovu totiž fakulta nemá a budoucí antropology nebo odborníky na elektronická média vzdělává v pronajatých prostorách po celé Praze. Nová budova na rozhraní Troje a Holešovic má stát 250 milionů korun, škola chce peníze získat ze státní dotace. ČTK to dnes sdělil prorektor univerzity pro rozvoj Stanislav Štech.
    Střed budovy bude tvořit velká hala se střešním světlíkem, kde se mají studenti a učitelé setkávat. Své místo zde najdou také seminární a počítačové učebny, knihovna, děkanát i zasedací místnost. "Menza po přestavbě bude jediná budova FHS, vejdou se sem všechny požadované funkce fakulty," konstatoval Štech.
    Fasáda fakulty pak bude skleněná, zdvojený plášť má eliminovat hluk z  okolí. Budova bude zvenku vypadat jako počmáraná a potištěná písmeny a znaky, potisk na skleněném povrchu však bude dovnitř propouštět denní světlo. Samozřejmostí je bezbariérový provoz, který zajistí výtahy.
    Podle Štecha je nynější situace FHS přímo kritická, škola nemá vlastní budovu a studenti musejí kvůli výuce přejíždět do učeben po celé Praze. Proto by měly stavební práce začít ještě letos, renovace by měla trvat šest let. Fakultu humanitních studií navštěvuje přes 2200 studentů, vyučují se zde například genderová studia, obecná antropologie nebo orální historie. Finance na rekonstrukci chce UK získat ze státní dotace, a pokud by ji nedostala, chce si vzít úvěr.
    Sídlo fakulty má vzniknout přestavbou zchátralé menzy, která stojí spolu s kolejemi v  těsném sousedství opuštěných vil Milady a Milušky. Z těch nechal jejich správce Ústav pro informace ve vzdělávání(ÚIV) minulý týden vystěhovat squattery, pozemek pod vilami nyní pronajal soukromému nájemci. Mluvčí ÚIV Bohumila Beranová ČTK řekla, že by byli nejraději, kdyby v budoucnu získala vily univerzita. Podle zákona je však musejí napřed nabídnout státním organizacím, a pokud o ně neprojeví zájem, mohou dát vily do veřejné nabídky. Získat je potom může ten, kdo za ně nabídne nejvíc, předběžný odhad ceny však prý ÚIV zatím nemá.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
velmi důležité
Eva
08.07.09 01:28
zobrazit všechny komentáře

Související články