Čeladná na Frýdecko-Místecku se dočká nové železniční zastávky

Zdroj
David Moravec
Vložil
ČTK
01.06.2009 13:10
Olomouc

PROJEKTSTUDIO

Čeladná (Frýdecko-Místecko) - Beskydská obec Čeladná se dočká nové železniční zastávky. Ta současná z konce 19. století bude zbourána a na jejím místě vyroste budova s čekárnou, toaletami, pokladnou a se zázemím pro personál. ČTK to dnes řekl starosta obce Pavol Lukša. Investorem akce, která si vyžádá investici přesahující 12 milionů korun, je státní podnik Správa železniční dopravní cesty.
    Nynější budova zastávky byla pro cestující otevřena v červnu 1887. Nádražím od té doby prošly statisíce cestujících i turistů. Zastávka leží na důležité beskydské trati spojující Ostravu, Frýdek-Místek, Valašské Meziříčí a Český Těšín. V minulosti se podobné opravy dočkalo několik nádraží na této spojnici.
    "V Čeladné půjde o zásadní změnu. Především z důvodu zajištění bezbariérového přístupu pro cestující s tělesným postižením a s ohledem na umístění zastávky v podhorském prostředí se investor rozhodl pro zbourání dosluhující budovy a její nahrazení stavbou zcela novou," řekl Lukša. Dodal, že nová budova bude vycházet především z charakteru současného objektu a okolního podhorského prostředí.
    Dispozice budovy na užitné ploše 163 metrů čtverečních zahrnuje kromě čekárny a zázemí sklad a úschovnu jízdních kol. Stavba by měla být zahájena ještě letos a ukončena v příštím roce. Během stavby bude na konci nástupiště vybudována provizorní zastávka.
0 komentářů
přidat komentář