Shanghai World Financial Center je letos nejkrásnějším mrakodrapem

Vložil
ČTK
22.11.2008 12:05
USA

Chicago

Kohn Pedersen Fox KPF

Chicago - Za nejkrásnější mrakodrap, který byl letos dostavěn, vybrali architekti nejvyšší čínskou budovu a druhou nejvyšší budovu na světě - 101patrový mrakodrap Shanghai World Financial Center, píše agentura Reuters.
    "Charakteristickými rysy tohoto mrakodrapu je jednoduchost forem a velikost," řekla Carol Willisová z rady pro vysoké budovy a městská obydlí, která sdružuje architekty a inženýry z mnoha zemí světa.
    Šanghajská věž je dílem architektonické firmy Kohn Pederson Fox Associates, která sídlí v New Yorku a má svoje pobočky po celém světě.
    Architekt Tim Johnson, který předsedal výběrové komisi, ocenil inovativní strukturální design budovy. Ocelový nosník chrání budovu před silnými větry a zemětřesením, budova působí nadlehčeně, zužující se věž vytváří dojem, že se rozplývá v nebi.
    Willisová, která řídí newyorské muzeum mrakodrapů, řekla, že se opakovaně objevují názory, že mrakodrapy jsou mrtvá záležitost, ale supervysoké budovy se neustále vracejí do módy, hlavně v Asii, na Blízkém východě bohatém na ropu, ale také v Rusku.
    Teroristické útoky na věže newyorského Světového obchodního střediska v roce 2001 vyvolaly v mnoha lidech obavy z toho, že by měli žít a pracovat v takových budovách, ale tyto obavy se zřejmě vytrácejí, soudí experti.
    Letos bylo dostavěno 24 budov vysokých nejméně 244 metrů, zatímco v roce 2005 to bylo jen osm, uvedla společnost Emporis, která shromažďuje data tohoto typu. Příští rok má být dokončeno 47 mrakodrapů stejné výšky nebo ještě vyšší, i když nynější ekonomická recese by mohla stavbu některých z nich zastavit.
    Ve stavbě 101patrového šanghajského mrakodrapu (492 metrů) byla dlouhá pauza, a to od poloviny 90. let do roku 2000. Výstavba byla obnovena poté, co se Čína vzpamatovala z  ekonomického poklesu.
    Šanghajský mrakodrap byl vybrán za nejkrásnější ze tří výškových budov postavených v jiných regionech: New York Times Building v  New Yorku, administrativní budovy na 51 Lime Street v Londýně a Bahrain World Trade Center v Manamě.
    Šanghajská věž má rozlohu 377.000 metrů čtverečních, bude v ní sídlit 12.000 úředníků v 70 patrech, dole bude konferenční středisko a prodejny, nahoře hotel a úplně na vrcholu potom plošina s výhledem.
    Věž se co do výšky řadí až za 101patrovou věž Taipei na Tchaj-wanu, která měří 508 metrů. Brzo ale obě předčí Burj Dubaj, která se staví v Dubaji. Až bude věž Burj Dubaj dokončena, bude se tyčit 800 metrů k nebi, i  když konečná výška se zatím drží v tajnosti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články