V New Yorku vyroste první rezidenční věž od OMA

Zdroj
OMA
Vložil
Martin Rosa
11.09.2008 14:20
Office for Metropolitan Architecture OMA

Slazer Enterprises, developer projektu One Madison Park, ve spolupráci s Office for Metropolitan Architecture (OMA) a Creative Artists Agency (CAA) z Los Angeles dnes představili návrh nové luxusní rezidenční věže na 23 East 22. Ulici v New Yorku. Jedná se o první věž od OMA v New Yorku.

Na projektu pracuje newyorská pobočka OMA. Lokalita se nachází v bezprostřední blízkosti Madison Square Parku poblíž legendární "žehličky". Budova bude obsahovat celkem 18 bytů na 24 podlažích. V objektu OMA navrhne i promítací sál Creative Artists Agency (CAA), vstupní halu, bazén a tělocvičnu. Tyto prostory budou společné i pro projekt One Madison Park, druhou sousední rezidenční věž na 23. ulici.
"Naší snahou bylo využít potenciál velikosti budovy, která je mnohem skromnější než One Madison Park a některé další rezidenční věže v této lokalitě, i když je ale větší než typická okolní zástavba," řekl partner OMA Shohei Shigematsu. "Díky této střední vělikosti bylo možno nakládat s prostorem a stavebním programem v budově trochu netypicky."
Věž dosáhne výšky 107 a s narůstající výškou se naklání a v nejvyšších patrech zasahuje o více než 9 m nad sousední pozemek, čímž se nejen zvětší podlažní plochy, ale zároveň bude zajištěn výhled na Madison Square Park.
"V budově se odráží tradiční newyoreské tvarosloví, forma budovy je jasná a charakteristická," říká zakladatel Rem Koolhaas. "Na každém kroku budova poskytne množství překvapivých momentů - například balkony ve vyšších podlažích či okna v podlaze ve spodní části stavby - díky kterým je ve věži celá škála různých typů bytů a dalších vlastností."
Stavba by měla být dokončena v roce 2010.
Projekt vzniká pod vedením partnerů Shohei Shigematsu and Rema Koolhaase ve spolupráci s architektem Jasonem Longem.

© OMA
0 komentářů
přidat komentář

Související články